sobota, 25 września 2010

Olej z pestek dyni. "Czarne złoto" z austriackiej Styrii

Rarytasy kulinarne!

Olej z pestek dyni. Dzisiaj kolejny producent niekłamanych delikatesów z regionu Vulcanland – rodzina Berghofer.

W Austrii od kilku lat jest w wielkiej modzie. Podobnie jak słynne aceto balsamico, w wielu restauracjach, trzeba, czy nie trzeba, pchają go do wszystkiego. Umiejętnie zastosowany, dodaje potrawie i atrakcji smakowej i elegancji też.
Wyciskany z pestek dyni ma ciemno zieloną barwę, wpadającą w czerń. Charakteryzuje się głębokim orzechowym smakiem. Podobnie jak szafran czy świeża kolendra, budzi namiętne dyskusje wśród smakoszy. Jedni go uwielbiają, inni znowu, omijają szerokim łukiem.



poniedziałek, 13 września 2010

Słynne Carpaccio z Harry's Baru. Przepis w absolutnie oryginalnym wydaniu!

Rarytasy kulinarne!

CARPACCIO a’la Harrys Bar w Wenecji (przepis tłumaczony z cytowanej książki)

Na zdjęciu jedna z trudno policzalnych wersji podawania Carpaccio. Tutaj na dwa sposoby, do tego z parmezanem i kurkami.



Poniżej przepis na słynne na cały świat danie, w absolutnie oryginalnej wersji!

Carpaccio na 8 osób, - tak jak się podaje w Harry’s Barze w oryginale.

Carpaccio – składniki:
80 dag surowej polędwicy wołowej, koniecznie ze środka!
kryształki grubej jadalnej sól morskiej w ilości wg indywidualnego smaku. To  właśnie jest dodatkowy atut smakowy, bo mięsa nie soli się zwykłą miałką solą, a oszczędnie posypuje się kilkoma kryształkami grubej soli; wówczas gdy są one rozgryzane tylko co jakiś czas, lepiej czuje się aromat mięsa!
PS. Niektórzy lekarze dość sceptycznie wyrażają się na temat słuszności zjadania soli w tej formie?