piątek, 31 grudnia 2010

Pierś kaczki w pomarańczach!

Pierś kaczki w pomarańczach.
Rarytasy i luksusy kulinarne! Klasyka eleganckiej kuchni!
Doskonałe danie na uroczyste okazje.



Na talerzu od lewej:
- placek kartoflany usmażony z plastrem sera mozarella w środku
- plastry piersi kaczki leżą na ziemniakach puree, wymieszanych z poszatkowaną włoską kapustą
- filety wycięte z pomarańcz
- skarmelizowane cząstki złotej renety
- smakowity sos pomarańczowy, na dnie talerza

niedziela, 12 grudnia 2010

Tort Whiskey & Whisky 2.

Rarytasy kulinarne! Czekoladowo alkoholowy tort Whiskey & Whisky!

Taka nazwa dlatego, że Whiskey jest w kremie a Whisky w biszkopcie!
Wszelkie prawa zastrzeżone!



Składniki kremu:
1 szklanka pełnego mleka
2 łyżki cukru
0,5 l słodkiej śmietanki kremówki 36%
75 dag kuwertury 70%
100 ml Whiskey – najlepiej kanadyjskiego Burbona. Ten rodzaj jest dużo łagodniejszy od tradycyjnej Whisky.

Ze względu na zastosowaną proporcję 750 ml płynu (mleko + śmietanka kremówka) na 750 g czekolady, konsystencja kremu nie wymaga stosowania żelatyny. Chyba, że tort będzie robiony upalnym latem.

sobota, 11 grudnia 2010

Tort Whiskey & Whisky

Rarytasy kulinarne! Tort Whiskey & Whisky!

Skąd nazwa Whiskey & Whisky?
Bowiem Whiskey, która produkowana jest z kukurydzy, wchodzi w skład kremu czekoladowego. Jest łagodniejszą i słodkawą w smaku „odmianą”.
Natomiast szkocką Whisky, robioną z jęczmienia, nasącza się biszkopt.

Wszelkie prawa zastrzeżone! Ewentualne kopiowanie tylko z załączeniem podania źródła pochodzenia!

Świąteczny upominek dla wszystkich sympatyków Mojej Kawiarenki!
Przepis podzielony na dwa odcinki.

Stygnący biszkopt!



Przepis na tort Whiskey & Whisky (tortownica 26 Ø)
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać nieco ponad pierścień formy, ponieważ biszkopt w piecu wyrośnie dość wysoko!