czwartek, 26 lipca 2012

Prawdziwy gulasz wołowy

W Wiedniu podaje się gulasze na 36 sposobów, z czego w rzeczywistości, większość nie ma nic wspólnego ze swoim pierwowzorem.
U nas też, co kuchnia, co tradycja, gulasz wygląda i smakuje inaczej. Poniżej wersja możliwie zbliżona do oryginału. Na ile zbliżona, to trudno powiedzieć bo na Węgrzech też są różne szkoły.

Zawsze gotuję dużo, bo tak jak bigos - odgrzewany smakuje jeszcze lepiej.
Latem, podaję gulasz z młodymi ziemniakami i posypany siekaną zieleniną.

Zimowa wersja też smakuje.
Gulasz – wołowy, po węgiersku  - pörlköt
Gulasz – od węg. gulyas = pasterz bydła rogatego, to wg naszego nazewnictwa kawałki wołowego mięsa pokrojone w grubą kostkę, pływające w zawiesistym ostrym sosie.
W węgierskim oryginale potrawa ta nosi nazwę pörlköt, a gulaszem Madziarzy określają danie podawane u nas jako zupa gulaszowa.
Gulaszu czy  tak samo nazwanej zupy nigdy nie wolno gotować na bazie rosołu! Do tego celu bierze się tylko i wyłącznie czystą wodę!

środa, 25 lipca 2012

Przyprawy własnego wyrobu. Najlepsza przyprawa do gulaszu.

Przyprawy własnej roboty. Najlepsza przyprawa do gulaszu

Składniki (na 1,5 – 2 kg mięsa):
1 czubata łyżeczka kminku
1 - 2 łyżeczki dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
2 – 3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka suszonego majeranku
sól + ew. czarny pieprz zmiażdżony w moździerzu

Wykonanie:
kminek umieścić centralnie na desce z tworzywa lub porcelany. W każdym razie należy unikać drewnianej deski do krojenia! Nasiona zalaćoliwą i bardzo ostrym nożem posiekać go możliwie drobno!

Faktyczna ilość kminku, zależy od indywidualnych upodobań.
Jednak nie może być go mniej niż 1 łyżeczka!