sobota, 29 sierpnia 2015

Strudel z jabłkami - doskonały w smaku. Powórka z 19 pażdziernika 2013.

Czegoś lepszego, jak żyję nie jadłem!

Warto tu przyjechać dla samego strudla z jabłkami. Ręczę, że jest to coś wspaniałego!

Strudel z jabłkami – doskonały w smaku

Składniki:
2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
200 g cukru
120 g tartej bułki,najlepiej świeżo startej 
(w żadnym wypadku nie powinna pochodzić ze starych zapasów)

80 g masła + roztopione masło do smarowania ciasta
20 g cukru waniliowego
4 g świeżo zmielonego cynamonu
sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny
rodzynki w ilości wg uznania
rum do moczenia rodzynek
cukier puder do posypania na wydaniu
ciasto strudlowe lub listkowe

Wykonanie nadzienia:
Rodzynki namoczyć w rumie (max. 36% alkoholu) przez minimum 6 godzin. Jeszcze lepiej przez całą noc.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych.
Poprzecznie pokroić w cienkie plasterki. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Tajemnica świetności smaku.
Bułkę wsypać na patelnię i często mieszając zrumienić z masłem. Nie tylko krótko przesmażyć, co wyraźnie zrumienić, bo właśnie przez to osiąga się niezwykłość dania. Łącząc się z nadzieniem, nie tylko pochłania ewentualny nadmiar soku z jabłek, co wspaniale komponuje się smakowo.
Po upieczeniu w ogóle jej nie widać. Za to podczas jedzenia minimalnie odczuwa się  i doskonały smak masła!
Jeszcze gorące, dodać do nadzienia i wymieszać.

Kolejno wymieszać z cynamonem, obydwoma cukrami i rodzynkami.

Zawijanie w ciasto:
płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do odpowiedniej temperatury.
Na stole ułożyć ciasto. Na nim równomiernie rozprowadzić nadzienie jabłkowe, pozostawiając z obu boków i jednej długiej strony – wolny margines, który posmarować roztopionym masłem. Zwinąć w rulon i umieścić w formie. Z wierzchu i z boków posmarować roztopionym masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, grzeje góra + dół, i piec:
przy zastosowani ciasta strudlowego – w 200°C przez ok. 50 minut
w wypadku ciasta listkowego - 210°C również przez ok. 50 minut.
Jeżeli rulon strudlowy będzie wyraźnie grubszy, czas pieczenia powinno się przedłużyć o ok. 5 – 10 minut.

Podawanie:
podawać na gorąco, krojąc po wyjęciu z pieca. Na wydaniu szczodrze posypać cukrem pudrem.

Tadeusz Gwiaździński

13 komentarzy:

  1. Strudel w Austrii jest przereklamowany,jadłam w wielu miejscach ,lepszych i gorszych i jest to tłuste niesmaczne coś. Moja szarlotka bije toto na głowę.Z wieloma różnymi znajomymi jedlismy ten strudel i serowy też i nie słyszałam od nikogo zachwytu,nie było osoby ,która by chciała to ponownie zjeść.
    ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego koniecznie musisz skosztować tego, o którym piszę. Ręczę, że natychmiast zmienisz zdanie.

      Usuń
  2. Jak dla mnie to jest za tłusta frajda, poza tym jestem na bezglutenie- raczej zrobię szarlotkę na kaszy jaglanej.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze wychodzi na poduszce z lekko podprażonych płatków migdałowych :-)

      Usuń
    2. Tadziu, dobry pomysł!!! Dziekuję!!!

      Usuń
    3. Płatki migdałowe, generalnie można stosować jako spód, także do licznych innych wypieków.

      Usuń
  3. Tadeusz pomysł na niedzielny deser mocno kuszący choć ta podsmażana bułeczka trochę martwi moją wątrobę :-)
    Faktycznie strudel w Wiedniu u Sachera nie był jakiś bardzo rewelacyjny choć smaczny i ta atmosfera wielkiego świata, ten uprzejmy kelner ech... Nawet skromny Polak umęczony całodniowym bieganiem od jednego zachwycającego miejsca do drugiego czuł się tam mile widziany i z uśmiechem witany.
    Przywołałeś wspomnienia teraz czas na poszukiwanie szarej renety - to może być duża przeszkoda, ale dla łakomczucha nic trudnego :-)
    pozdrawiam ze słonecznej pod opolskiej wsi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje zdanie na temat deserów serwowanych w kawiarni hotelu Sacher jest niestety podobne. W Wiedniu te najpyszniejsze ciastka najczęściej można napotkać nie w turystycznym "hurcie", co w małych cukierniach, które nie muszą maszynowo produkować tysięcy sztuk dziennie.
      Jeśli nie dostaniesz renety, możesz ją zastąpić
      np. zielonym grany smith.

      Usuń
  4. A mnie się podoba! Jak widzę, nie tylko katują dietą 1500, ale i rannym wstawaniem...
    :-) ulach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ranne wstawanie, to nie sanatoryjny przymus.
      Zazwyczaj chodzę wcześnie spać, więc i równie wcześnie wstaję :-)

      Usuń
  5. a mnie się jeżyk podoba :) bardzo.....
    ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stał sobie na stole, więc się sympatycznie i automatycznie załapał do zdjęcia :-)

      Usuń
  6. STRUDEL TO WSPANIAŁE DANIE--- ALE MUSI BYĆ TEŻ ODPOWIEDNIE WYKONANIE. MNIE SMAKUJE NAJLEPIEJ LETNI, ZAŚ MĘŻOWI ZUPEŁNIE ZIMNY. POZDRAWIAM. SMACZNEGO.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.