niedziela, 26 lipca 2015

Kaiserschmarren w prawdziwie oryginalnym wydaniu! - Powtórka z 30 czerwca 2013

Zamiast nudzić Was suchą informacją o chorobie, na moją prośbę życzliwa osoba zajęła się publikowaniem ciekawszych postów z przeszłości.
Rarytasy kulinarne!

Ponieważ dostąpiłem zaszczytu przyglądania się całej  ceremonii przyrządzania, oto jak u Zunera* wygląda smażenie Kaiserschmarren!
Podaje się zawsze ze śliwkami wysmażonymi na konfiturę - Zwetschenroster**.


Składniki: porcja na 2 osoby
5 świeżych jaj klasy „M” (56 – 60 g)
50 g cukru
szczypta soli
180 g przesianej pszennej mąki
1/4 szklanki pełnego mleka (minimum 3,5% tłuszczu
1 czubata łyżka mięsistych rodzynek
brązowy aromatyczny rum (36%) - najlepiej austriacki Stroh


Wykonanie:
1. Na wstępie należy żółtka oddzielić od białek.


W białkach nie mają prawa się znaleźć resztki skorupek a tym bardziej żółtek!