sobota, 29 sierpnia 2015

Strudel z jabłkami - doskonały w smaku. Powórka z 19 pażdziernika 2013.

Czegoś lepszego, jak żyję nie jadłem!

Warto tu przyjechać dla samego strudla z jabłkami. Ręczę, że jest to coś wspaniałego!

Strudel z jabłkami – doskonały w smaku

Składniki:
2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
200 g cukru
120 g tartej bułki,najlepiej świeżo startej 
(w żadnym wypadku nie powinna pochodzić ze starych zapasów)

80 g masła + roztopione masło do smarowania ciasta
20 g cukru waniliowego
4 g świeżo zmielonego cynamonu
sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny
rodzynki w ilości wg uznania
rum do moczenia rodzynek
cukier puder do posypania na wydaniu
ciasto strudlowe lub listkowe

Wykonanie nadzienia:
Rodzynki namoczyć w rumie (max. 36% alkoholu) przez minimum 6 godzin. Jeszcze lepiej przez całą noc.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych.
Poprzecznie pokroić w cienkie plasterki. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Tajemnica świetności smaku.
Bułkę wsypać na patelnię i często mieszając zrumienić z masłem. Nie tylko krótko przesmażyć, co wyraźnie zrumienić, bo właśnie przez to osiąga się niezwykłość dania. Łącząc się z nadzieniem, nie tylko pochłania ewentualny nadmiar soku z jabłek, co wspaniale komponuje się smakowo.
Po upieczeniu w ogóle jej nie widać. Za to podczas jedzenia minimalnie odczuwa się  i doskonały smak masła!
Jeszcze gorące, dodać do nadzienia i wymieszać.

Kolejno wymieszać z cynamonem, obydwoma cukrami i rodzynkami.

Zawijanie w ciasto:
płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do odpowiedniej temperatury.
Na stole ułożyć ciasto. Na nim równomiernie rozprowadzić nadzienie jabłkowe, pozostawiając z obu boków i jednej długiej strony – wolny margines, który posmarować roztopionym masłem. Zwinąć w rulon i umieścić w formie. Z wierzchu i z boków posmarować roztopionym masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, grzeje góra + dół, i piec:
przy zastosowani ciasta strudlowego – w 200°C przez ok. 50 minut
w wypadku ciasta listkowego - 210°C również przez ok. 50 minut.
Jeżeli rulon strudlowy będzie wyraźnie grubszy, czas pieczenia powinno się przedłużyć o ok. 5 – 10 minut.

Podawanie:
podawać na gorąco, krojąc po wyjęciu z pieca. Na wydaniu szczodrze posypać cukrem pudrem.

Tadeusz Gwiaździński

czwartek, 6 sierpnia 2015

Prawdziwki inaczej! - Powtórka z 3 września 2013

Prawdziwki z nektaryną. Brzmi kuriozalnie ale smakuje kolosalnie świetnie.

Danie szkokuje nie tylko niecodzienną kompozycją co i doskonałym smakiem!
Jak się można przekonać, kulinaria nie znają granic. Każdego dnia albo ktoś wykreuje coś nowego, albo w podróży po innych krajach, olśniewa nas jakaś za granicą od dawna znana potrawa, której do tej pory nigdy się nie jadło.
Dziś powiew krajów południa Europy, a lepiej powiedziawszy ze strony Piemontu.
Przedstawiam Wam kolejny smakowity przykład tamtejszej wiejskiej kuchni, prawdziwki, a lepiej powiedziawszy – same nogi prawdziwków, podsmażane z nektaryną. (lub brzoskwinią, jak kto woli).
Czasem bowiem powstaje dylemat – co zrobić z nóżkami prawdziwków. Oto wielokrotnie sprawdzone, proste, acz wykwintne danko.

Składniki:
1 szklanka nóżek prawdziwków, pokrojonych poprzecznie w cienkie plastry
(kto ma w nadmiarze, oczywiście bierze do dania same kapelusze! Wtedy powstanie iście królewska przystawka)
½ owocu sporej słodkiej nektaryny, pokrojonego poprzecznie w cienkie pół plastry
czarny pieprz prosto z młynka
gruba sól morska (lub kamienna) roztarta ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką
sklarowane masło do smażenia
posiekana zielona pietruszka i koper do smaku i do dekoracji