wtorek, 26 kwietnia 2016

Zimowa zupa krem z korzenia pietruszki.

Zupa krem z korzenia pietruszki z korzeniem świeżej kurkumy!

Do Austrii powróciła zima. Na terenach położonych powyżej 400m npm pada mokry śnieg. Wobec tego na czasie - rozgrzewająca zupa krem z korzenia pietruszki.



Składniki:
1,5 l warzywnego lub drobiowego bulionu
350 g jędrnych korzeni pietruszki
200 g selera korzennego
2 średniej wielkości ziemniaki (takie jak na placki
2 cm świeżego korzenia kurkumy*
1 łyżka sklarowanego masła do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
grzanki z białej bułki
1 czubata łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
wymienione warzywa obrać jak najcieniej i pokroić w kostkę wielkości zielonego groszku. Na dnie odpowiednio dużego rondla rozgrzać sklarowane masło.
Na to wrzucić pokrojone warzywa i dość często mieszając smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Kolejno zalać gorącym bulionem i na maleńkim ogniu pod przykryciem gotować do miękkości. Na 2 - 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić obraną kurkumę pokrojoną w możliwie cienkie talarki.
Zmiksować blenderem na kremową konsystencję.
W razie potrzeby doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.

Podawanie:
na dno miseczek lub głębokich talerzy nakładać po 2 łyżki gotowych grzanek z białej bułki. Po zalaniu gorącą zupą na wydaniu posypać siekana zieloną pietruszką.

* - korzeń świeżej kurkumy - ku mojemu własnemu zaskoczeniu, taką właśnie kurkumę kupiłem na straganie warzywnym tuż przy końcowej pętli tramwajowej Kraków Bronowice.

Tadeusz Gwiaździński



4 komentarze:

  1. bywamy w tych samych miejscach :)
    krakowscy straganiarze zaopatrują się przeważnie na placu Imbramowskim i..w marketach

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło wiedzieć :-)
    8 maja wybieram się do Krakowa. Będziemy tam przez parę dni. Często rankiem jeżdżę z małżonką na placyk targowy przy ul. Rydla.
    (naprzeciw Jadwigi z Łobzowa)
    Jeśli miałabyś chęć, zapraszam do nas na dobrą świeżo paloną kawę, o której tyle tu piszę :-)
    Mieszkamy opodal straży pożarnej na Zarzeczu.

    Pozdrawiam Tadeusz

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa i jej smak to wielkie zaskoczenie. Juz dawno nie jadlam tak pysznego polaczenia w zupie kremowej. Wielkie dzieki za podzielenie sie przepisem. Zupa wchodzi na liste ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do dalszej lektury bloga :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.