czwartek, 5 maja 2016

Jaja sadzone. Dwa codziennie nieświadomie popełniane błędy!

Im lepsze śniadanie tym milszy początek dnia.

Przy prawidłowo usmażonych jajach wokół żółtek nie widać śladów surowego białka.
Smażąc jaja sadzone na patelni obowiązkowo należy pamiętać o następujących zasadach.
Po pierwsze! Jaja zawsze wbija się na ciepłą i nigdy nie na gorącą patelnię. Dlaczego? Bo bezpośredni kontakt z wysoką temperaturą spowoduje natychmiastowe ścinanie się białka. U dołu ścięte białko wytworzy warstwę, która zablokuje działanie wysokiej temperatury na żółtko i pozostałą surową część białka u góry. Pod spodem białko usmaży się na twardo a u góry jego część i żółtko pozostaną półsurowe, albo nawet surowe.
Po drugie! Obojętnie, jaja sadzone czy jajecznica. Obie potrawy soli się zawsze pod sam koniec albo nawet już po zdjęciu z patelni ponieważ sól upośledza ścinanie się białka.


Przykładowe prawidłowe smażenie sadzonych jaj na boczku.
Jaja wbić na osobny głęboki spodeczek. Boczek pokroić i przesmażyć na teflonowej patelni na średnim ogniu. Jeżeli jest bardzo chudy, ewentualnie dodać pół łyżki sklarowanego masła.
Zdjąć z ognia na 3 minuty aby patelnia miała czas przestygnąć.

Ta zielenina z lewej strony to są posiekane pędy młodej rzodkiewki, którymi posypuje się jaja na wydaniu.
Przy pomocy łopatki rozsunąć kawałki boczku na boki tak aby po środku powstało wolne miejsce i wlać jaja starając się aby były umieszczone w samym centrum.
Patelnię z jajami powrotnie postawić na ogniu. Gaz czy prąd - stopień 2. Szczelnie przykryć pasującą pokrywką i bez jej zdejmowania smażyć 4,5 minuty. Kolejno na ostatnie 1,5 - max. 2 minuty zwiększyć temperaturę do stopnia 8.

W ten sposób białko będzie usmażone i miękkie a żółtko gorące i płynne.
Zgodnie z zasadą solić i doprawiać już po zdjęciu z ognia! Miłego dnia.

Tadeusz Gwiaździński

6 komentarzy:

  1. To prawda, potwierdzam.;) Ostatnio wszystko solę dopiero na talerzu, bo wtedy zużywa się znacznie mniej soli- to pierwszy powód, a drugi, że sól w trakcie gotowania traci większość posiadanych minerałów, korzystnych dla zdrowia.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję za rady. Nie wiedziałam,że patelnia nie powinna byc gorąco. Całe życie człowiek się uczy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję za rady. Nie wiedziałam,że patelnia nie powinna byc gorąco. Całe życie człowiek się uczy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawidłowo należy tłuszcz rozpuścić na patelni i później odstawić ją z ognia na 2 - 3 minuty. Proszę nie mylić z wbijaniem jaj na zimna patelnię.

      Pozdrawiam również Tadeusz.

      Usuń
  4. Dzieki Tadziu za praktyczne wskazowki kulinarne.Ja zwykle smaze jajka na nie goracym tluszczu, ale nie dlatego ze wiem dlaczego, tylko dlatego ze sie zwykle spiesze i nie czekam az sie oliwa mocno podgrzeje.Nasz tluszcz to wylacznie oliwa z oliwek, bo po prostu sami ja wytlaczamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło się czyta, że to co piszę na coś się przydaje.
      Dziękuję :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.