sobota, 7 maja 2016

Omlet to nie jest to samo co jajecznica.

Światowa klasyka śniadaniowa - omlet z szynką.
Niestety jest bardzo często mylony z jajecznicą na szynce, albo nawet z naleśnikiem.


Omlet z gotowaną lub konserwową szynką. Do tego celu wędzona nie nadaje się absolutnie.
Wprawdzie jak widać na zdjęciu prawidłowo przyrządzony omlet, bardziej przypomina naleśnik, ale tak właśnie powinien wyglądać. 

Składniki: (na 1 porcję)
1 jajo
1 łyżka śmietanki kremówki 36% (w żadnym wypadku mleka w zastępstwie!)
masło do smażenia
1 - 2 plastry gotowanej szynki (w żadnym wypadku wędzonej!)
sól
czarny pieprz proso z młynka


Podstawowe składniki omletu z szynką.

Wykonanie:
szynkę pokroić w drobne krótkie paseczki i podsmażyć na maśle na osobnej patelni.
Trzymać w cieple.
Jajo roztrzepać na gładko z 1 łyżką tłustej śmietany.
Przy braku takiej śmietany, należy użyć nieco więcej masła.
UWAGA! W żadnym wypadku zamiast tłustej śmietany, nie należy stosować chudego mleka!
Jak na zdjęciu, wlać na lekko rozgrzaną patelnię!
Niezwłocznie doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Solić bardzo oszczędnie i dopiero w ostatniej chwili, bowiem sól upośledza ścinanie się białka.


Niezbędna jest teflonowa patelnia o średnicy minimum 28 cm

Po upływie ok. 20 - 30 sekund, na środku umieścić łańcuszek z wcześniej drobno pokrojonej i podsmażonej szynki.



Przy pomocy odpowiedniej łopatki, boki z lewej i prawej strony złożyć w naleśnik, i na kilkanaście sekund odwrócić na patelni na drugą stronę. Niezwłocznie zsunąć na wcześniej podgrzany talerz i podawać natychmiast.

Gości z większym apetytem można uhonorować dodatkowa porcją smażonej szynki.
Tadeusz Gwiaździński

6 komentarzy:

  1. U wielbiam takie omlety,bo mozna je przygotowac z innymi "wkladkami" jak grzyby warzywa, pomidory z bazylia. Niezliczona ilosc mozliwosci. Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Taki omlet, obojętnie z jakim wypełnieniem to jest absolutny światowy standard śniadaniowy.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
    2. Witam...ale czy ten omlecik na zdjęciu to na pewno tylko z 1 jajka i łyżki śmietany ?..wydaje się duży:) a co z drugą łyżką śmietany, która jest w przepisie ? pozdrawiam

      Usuń
    3. Jak najbardziej to jest omlet z autentycznie 1 jaja i 1 łyżki śmietanki kremówki.
      Dziękuję za uwagę w sprawie zbędnego powtórzenia drugiej łyżki śmietanki w zestawieniu składników.
      Już poprawiam :-)

      Usuń
  2. Z szynką jeszcze nie robiłam, ale z....zielonym groszkiem, odsączonym z zalewy. I masz rację - najlepiej gdy jest to nie tylko pełnotłusta śmietana ale i prawdziwa, czyli taka bez dziwnych dodatków w rodzaju stabilizatorów i innych paskudztw.U mnie jest tylko jedna firma produkująca taką śmietanę-mankament- jest pakowana w półlitrowe woreczki plastikowe.
    Odkąd jestem na diecie bezglutenowej bardzo dokładnie czytam wszystkie etykiety i czasami zatyka mnie z wrażenie ile dziwnych składników może być w śmietanie 30 lub 36 procentowej. Nawet nie bardzo wiadomo czy to jeszcze jest śmietana.
    Miłego;)
    P.S.
    A jak Twoja dieta?Udaje Ci się ją utrzymywać? Ja ostatnio szaleję z domowymi kiszonkami. Odkryłam, że kiszona cukinia jest super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dieta choć mozolnie ale zaczyna wreszcie przynosić wymierne skutki. Ostatni posiłek dnia kończę o 14-tej. No i wreszcie się ruszyło i ważę 119,2!
      120 stało tygodniami jak zaklęte.

      Jajecznicę czy omlet można smażyć bez masła z dodatkiem tłustej kremówki właśnie.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.