niedziela, 29 maja 2016

Plastry wędzonego łososia na sałatce z papai i avocado

Wędzony łosoś na sałatce z owocu papaja i avocado (przepis na 4 osoby)

 
Składniki:
8 płatów niezbyt mocno wędzonego łososia
1 szklanka owocu papaja, pokrojonego w kostkę wielkości małej fasoli
1 szklanka avocado, pokrojonego jw.
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
czarny pieprz prosto z młynka
2 jaja ugotowane na twardo do dekoracji

  
Wykonanie:
Sałatkę należy przygotowywać na krótko przed podawaniem. Dopiero tuż przed podaniem, pokrojone owoce wymieszać z sokami cytrusowymi. Zbyt wczesne mieszanie zamieni całość w nieapetyczne błotko. Doprawić czarnym świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać.

Podawanie:
na zakąskowych talerzykach, na środku układać płasko sałatkę z owoców. Na nich umieścić po dwa płaty wędzonego łososia. Obok dodać połówkę jaja ugotowanego na twardo.


Tadeusz Gwiaździński




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.