niedziela, 15 maja 2016

Smażony młody szczupak w zalewie octowo pomidorowej

W dniu 15 maja jak każdego roku, wszystkim Zosiom, Zośkom i Zosieńkom, wszystkiego najlepszego od Mojej Kawiarenki!

A w kulinarnym upominku - smażony szczupak w zalewie octowo pomidorowej.


Składniki:
1 młody szczupak 1 – 1,5 kg
sól
1 – 2 łyżki mąki
2 – 3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
400 ml lekkiego rosołku rybnego, względnie warzywnego
200 ml białego octu winnego 5 – 6 %
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 mały kawałek selera
1 mały kawałek pora
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szczypta cukru pudru
sól

Wykonanie:
świeżego szczupaka wypatroszyć i filetować. Pokroić na porcje.
UWAGA! Kto nie lubi zapachu skóry szczupaka powinien ją odciąć natychmiast po filetowaniu.
Rosołek zagotować z pokrojonymi w drobna kostkę warzywami.
Pogotować kilka minut aż zmiękną
Dodać przyprawy i ocet i jeszcze raz zagotować. Trzymać pod przykryciem na maleńkim ogniu.
W tym czasie przesmażyć przecier pomidorowy dodając szczyptę cukru pudru. Zalać łyżką wazową rosołku z octem i szybko wymieszać.
Przecier musi się całkowicie rozpuścić w rzadkim płynie.

Ostawić pod przykryciem na ½ godziny aby zalewa nabrała aromatu przypraw.
Na krótko przed smażeniem kawałki szczupaka posolić i obtoczyć w mące. Koniecznie strząsnąć jej ewentualny nadmiar. Smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron. Pod koniec smażenia dla lepszego zapachu dodać łyżkę masła
Usmażoną rybę układać warstwami w wyparzonych zakręcanych słoikach. Zalać wrzącą marynatą z przyprawami i zapasteryzować. Po ostygnięciu trzymać w chłodzie.
Po 2 - 3 dniach w marynacie, smakuje najlepiej.


Podawać jako lekką przekąskę z białym pieczywem.


Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.