poniedziałek, 13 czerwca 2016

2 sałatki z gotowanej ośmiornicy.

2 sałatki dla znawców dobrego smaku.

Sałatka z gotowanej ośmiornicy z czerwoną cebulą, czosnkiem i zieloną pietruszką.
Podana jeszcze letnio ciepła jest fantastyczną przystawką przed głównym daniem lub przekąską pod białe wino.
Składniki:
1 ośmiornica (0,9 - 1 kg)
1 czerwona cebula (ilość cebuli w sałatce jest kwestia indywidualnego smaku)
1 ząbek czosnku
sól
biały pieprz prosto z młynka
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
2 - 3 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki



Wykonanie:
ośmiornicę ugotować w/g:
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2016/06/krotki-kurs-gotowania-osmiornicy.html
Jeszcze dobrze ciepłą obrać ze skóry. Pokroić na kawałki wielkości fasoli.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Obrany czosnek pokroić tak drobno jaki tylko się da.
NIE SIEKAĆ! Wymieszać z ośmiornicą. Dodać oliwę, doprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

PS. Polecam wszystkim wczasowiczom mającym dostęp do kuchni i spędzającym urlop nad Morzem Śródziemnym.

Sałatka z gotowanej ośmiornicy z ziemniakami i zieloną sałatą.


Składniki:
2 szklanki pokrojonej w grubą kostkę ugotowanej ośmiornicy
2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę  jw.
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki 
8 łyżek oliwy z oliwek 
czarny pieprz świeżo mielony 
sól morska 
listki dowolnej zielonej sałaty do dekoracji

Wykonanie: 
ugotowaną ośmiornicę pokroić w kostkę o boku 2 cm.  
Tak samo pokrojone w kostkę o boku 2 cm ziemniaki wrzucić na posolony wrzątek i gotować na małym ogniu przez 12 minut. Dokładnie osączyć na sicie i kolejno na wsiąkliwym papierze kuchennym. Dalej, często mieszając przesmażyć do miękkości na patelni w 3 łyżkach oliwy z oliwek. 
Jeszcze gorące usmażone ziemniaki wymieszać z równie ciepłą pokrojoną ośmiornicą. Dodać zieloną pietruszkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Podawanie: 
podawać na ciepło jako oryginalną przystawkę do białego wytrawnego wina.

Tadeusz Gwiaździński

5 komentarzy:

  1. Obie sałatki będę robiła,już nie mogę się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę powodzenia i cichutko czekam na relację jak się udały :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Udały się znakomicie obie, pożarte a nie zjedzone, ja uwielbiam takie smaki :-) Cóż to za zmiany na blogu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego zmiany? Bardzo dużo osób uskarżało się na jasne litery na ciemnym tle. Teraz z kolei otrzymuję prośby o powrót do starego wzoru. To niestety nie jest już możliwe! :-( Trudno jest wszystkim dogodzić :-( Mam nadzieję, że jakoś te zmiany zaakceptujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że akceptuję, mnie osobiście podobał się tamten szablon ale do tego się przyzwyczaję.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.