piątek, 3 czerwca 2016

Gołąbki zawijane w liście czerwonych buraków.

"Czerwone gołąbki".


Składniki:
400 - 500 g dużych i zdrowych liści z czerwonych buraków
1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej basmati)
250 g chudej mielonej cielęciny
1/2 malej cebuli
sklarowane masło do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo mielony
150 g słodkich koktajlowych pomidorków
kilka gałązek świeżego lubczyku


Wykonanie:
cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem i ryżem. Doprawić solą i pieprzem.
Wbić 1 całe jajo i dokładnie wymieszać.


Liście buraków krótko sparzyć w posolonym wrzątku. Natychmiast przełożyć do wody z lodem.
Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na sicie. Rozkładać na lnianej ściereczce. Wypełnić nadzieniem i zawijać taj jak się to robi z gołąbkami.


Gotowe układać na dnie płaskiego rondla. Dodać pomidorki, listki ziela lubczyki i masło. Postawić na małym ogniu i pod przykryciem na małym ogniu poddusić przez kilkanaście minut.


Podawać z ziemniakami z wody.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.