sobota, 11 czerwca 2016

Krótki kurs gotowania ośmiornicy.

Składniki:
1 ośmiornica o wadze ca. 0,9 - 1 kg

Ten czarny punkt w środku to jest uzbrojony otwór gębowy, który należy wyciąć.
1 mały pęczek zielonej pietruszki
2 - 3 małe młode cebulki
2 ząbki czosnku
1 mały strączek papryczki chili
sól morska
1 - 2 korki z butelek od wina (muszą być wykonane z prawdziwej kory dębu korkowego)

Wykonanie:
ośmiornicę umyć i osuszyć wsiąkliwym papierem kuchennym.
Odciąć głowę. Kolejno wyciąć jamę gębową i widoczną część przewodu pokarmowego.

W centrum widać otwór po wycięciu narządu gębowego.
Po odwróceniu na drugą stronę i odcięciu głowy, w środku będzie widać dalszą część przewodu pokarmowego, którą też należy wyciąć i wyrzucić.
Włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak aby pokryła ośmiornicę ale nie więcej jak na 1 cm

Dodane korki muszą faktycznie być z prawdziwego korka. Ich obecność nie jest obowiązkowa bo sumie daje się tylko po to aby pęczniejąc podczas gotowania wsysały warstewkę tłuszczu jaka się wydzieli się z gotowanej sztuki. Czyli kto nie ma, gotuje bez korka.
Kto ma do dyspozycji, dodaje korek - korki - od wina.
Dodać zieloną pietruszkę, cebulki, czosnek i papryczkę chili. NIE SOLIĆ!
Postawić na średnim ogniu i przykryć.
Solić po upływie 20 minut od postawienia na ogniu.
Ośmiornicę o wadze do 1 kg od momentu kiedy woda zacznie wrzeć powinno się gotować przez ok, 1/2 godziny. W każdym razie tak długo aż zmięknie. Wkłuwany widelec musi wchodzić bez oporu.
Większe sztuki gotuje się przez 40 - 45 minut.
Wyjąć z wody i po lekkim przestudzeniu ostrym nożem ściągnąć skórę.
UWAGA! W czasie gotowania woda nabierze czerwonego koloru.
Nie należy się tym przejmować bo to jest całkiem normalne.

Pojutrze przepis na sałatkę z gotowanej ośmiornicy.

Tadeusz Gwiaździński

5 komentarzy:

  1. Super, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem z góry wdzięczny za relację jak Ci poszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sam widok tego inteligentnego zwierzęcia na talerzu przyprawia mnie o mdłości.To prawda, że człowiek to najokrutniejsze i najbardziej krwiożercze stworzenie i chyba racje bytu ma przysłowie, że człowiek nie świnia, zje wszystko.
    Ośmiornice to naprawę wyjątkowo inteligentne zwierzęta i wg mnie ich miejsce jest w głębinach morskich a nie na talerzu człowieka.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem. Nie jedna osoba przeżywa podobne rozterki.
      Nie tak dawno dostało mi się po uszach za opis przyrządzania ślimaków winniczków. Dzieci moich znajomych nie tkną ryby na talerzu jeżeli nie jest podana w postaci panierowanych kostek.
      Piszę o takich przepisach, bo zakładam, że spora część czytelników przeczyta jednak ten materiał z zainteresowaniem.
      Dziękuję, że napisałaś o tym co myślisz. To też jest dla mnie cenną uwagą.

      Usuń
    2. Ty tak na serio?! Naprawdę?! Martwa ośmiornica (typ: mięczaki) Cię przeraża? Taaak? Więc jak rozumiem - świnie, owce, kozy, cielaki, krowy i reszta ptactwa (kury, indyki, gęsi...) jest Ci dokładnie obojętna?! Proponuję zastanowić się kilka razy nad tym, co zamieszczamy w sieci - wyjdzie na zdrowie i mnie, i Tobie...


      Za chwilę dojdziemy do absurdu i do stwierdzenia, że zjedzenie ślimaka winniczka to "morderstwo" równe zaszlachtowaniu krowy - nawet ja, zaciekły obrońca zwierząt i ojczystej przyrody powiem wówczas - pass!

      Bartek

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.