piątek, 17 czerwca 2016

Moscardini* duszone w białym winie z suszonymi pomidorami

Moscardini* z zieloną pietruszką duszone w białym winie
(porcja na przystawkę dla 4 - 6 osób)

Ilość dodanej zielonej pietruszki jest absolutnie dowolna. Ja lubię dużo!
Składniki:
12 sztuk całych tuszek moscardini* - łącznie 500 g 

Dobrze przyrządzone mogą być ozdobą wystawnego przyjęcia.
½ malej białej cebuli
1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy w oliwie
1/2 małego strączka papryczki chili
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
1,5 szklanki białego wytrawnego wina (nie może być kwaśne!)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1/2 szklanki bulionu rybnego, względnie warzywnego (BEZ SOLI)
1/2 szklanki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
kto lubi może dodać 1 – 2 liście laurowe

Wykonanie:
moscardini* oczyścić z niejadalnych części. Najlepiej jest poprosić o tą przysługę przy zakupie jeszcze w sklepie rybnym.
Czaszę przypominającą mały spadochron odwrócić na lewą stronę i do czysta usunąć wszystkie wnętrzności. Kolejno nadać pierwotny kształt. Wyciąć i wyrzucić oczy.
Tak samo postąpić z otworem gębowym, który znajduje się po środku, wewnątrz między długimi mackami.
Większe egzemplarze pokroić w talarki. Male przyrządzać w całości.
  

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną słomkę, tak samo pokrojony czosnek oraz suszone pomidory. Często mieszając smażyć na średnim ogniu.
Po upływie 1 minuty wrzucić oczyszczone i pokrojone moscardini i nadal często mieszając smażyć tak samo przez 10 minut. 

Po kilku minutach moscardini zaczną pływać we "własnym sosie".
Po opływie tego czasu zalać gorącym bulionem i połową przygotowanego wina. Dodać papryczkę chili. Zmniejszyć płomień do minimum i pod  przykryciem dusić do miękkości przez ok. 35 - 40 minut. Solić i doprawiać dopiero wtedy kiedy staną się miękkie!
Zdjąć z ognia. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka, dodać zieloną pietruszkę i tylko raz dobrze zamieszać.

Podawanie:
podawać natychmiast z białym pulchnym pieczywem i takim samym winem w którym się moscardini* dusiły.
 
*  -  moscardini - (moscardino) - małe morskie stworzenie drapieżne; żyje w Morzu Śródziemnym; 
 

często mylone z małą ośmiornicą; wyglądem zewnętrznym nieco przypomina kalmary lub właśnie małe ośmiornice. Choć macki chwytne ma do złudzenia podobne, od kalmarów wyraźnie różni się kształtem ciała, bowiem w odróżnieniu od nich ma bardziej kulisty kształt. Kalmary natomiast są wyraźnie podłużne.

Tadeusz Gwiaździński
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.