niedziela, 5 czerwca 2016

Zupa krem ze szparagów z serem Camembert lub suszonymi morelami

Zupa krem ze szparagów z serkiem Camembert



Składniki:
500 g białych szparagów
1 średniej wielkości ziemniak (taki jak na placki)
50 g selera korzennego
1 mała cebulka szalotka
1,5 łyżki sklarowanego masła
100 g białego gładkiego twarożku
100 g koziego serka Camembert (kto nie lubi może zastąpić np. paskami suszonych moreli)
lub w zastępstwie 1/2 szklanki suszonych moreli
150 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
ew. sok świeżo wyciśnięty z cytryny
2 litry warzywnego bulionu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
siekana zielona pietruszka

Wykonanie:
szparagi obrać. 3 - 4 sztuki odłożyć na bok.  Odłożone szparagi pokroić na 3 cm kawałki i od czasu do czasu mieszając smażyć w małej ilości sklarowanego masła przez 10 minut.
Trzymać w cieple pod przykryciem.
Resztę obranych łodyg pokroić na 1 cm kawałki. Zebrane łupiny zalać bulionem warzywnym i na małym ogniu bez przykrycia gotować przez ok. pół godziny. Otrzymany wywar przecedzić i trzymać w cieple.
Obrany ziemniak, seler i cebulkę pokroić w drobną kostkę i krótko przesmażyć na sklarowanym maśle. Dodać drobno pokrojone surowe szparagi i często mieszając smażyć przez dalsze 5 minut. Zalać ciepłym wywarem i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować tak długo aż szparagi zmiękną. Odlać połowę czystego płynu i przestudzić.
Rozpuścić w nim biały twarożek i zmiksować. Drugą część ze szparagami zmiksować na gładko. W razie potrzeby przetrzeć przez sito. Obie części zupy połączyć ze sobą, dodać śmietankę, wymieszać i tylko raz doprowadzić do wrzenia. Wtedy doprawić solą i odrobiną pieprzu prosto z młynka.W razie potrzeby uzupełnić sokiem z cytryny.
Serek Camembert pokroić w cienkie słupki. Na dnie każdej z głębokich miseczek umieścić po pełnej łyżce pokrojonego sera i po kilka kawałków wcześniej podsmażonych szparagów. Zalać gorącą zupą do pełna. W innej wersji ser Camembert można zastąpić 1/2 łyżki suszonych moreli pokrojonych w słupki.
Posypać siekaną zielona pietruszką i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.