wtorek, 5 lipca 2016

Cienkie naleśniki nadziewane kasznką i podawane z morelową musztardą.

Rarytasy kulinarne. Kaszanka w naleśniku, podawana ekstra z morelową musztardą*!
Wczoraj otrzymałem pytanie o inne sposoby na podawanie kaszanki.


To jest autentyczny przebój na kulinarny. Zwykła kaszanka, zupełnie inaczej. Bardziej elegancko.
I nie tyle idzie tu o zawinięcie w delikatny i cienki naleśnik, co o towarzyszącą daniu specjalną musztardą, skomponowaną właśnie w tym celu.

Składniki:
20 dag kaszanki
kilka plastrów bekonu
1 mała cebula
50 – 70 ml białego wytrawnego wina
świeżo mielony czarny pieprz
spora łyżka listków świeżego majeranku
po jednym usmażonym cienkim naleśniku na osobę

musztarda morelowa (najlepiej z austriackiej firmy Holzapfel w Wachau bo ta jest smakowo dobrana właśnie do kaszanki)
chutney z pigwy
morele lub śliwki marynowane w occie
marynowana perłowa cebulka

Wykonanie:
bekon i cebulę pokroić w drobną kostkę i krótko przesmażyć w głębokim rondelku. 


Dodać pokrojoną kaszankę i dobrze wymieszać. Po chwili dodać wino w takiej ilości, aby powstała gęsta pasta. Zdjąć z ognia i doprawić świeżo posiekanymi zielonymi listkami majeranku. Doprawić pieprzem prosto z młynka. Powstałą masą smarować naleśniki i zawinąć w rulon jak na zdjęciu.

UWAGA! Żadnej soli, bowiem bekon i kaszanka zawierają jej w sobie wystarczająco dużo.

Podawanie:
podawać na gorąco, przecinając każdy naleśnik po skosie. Talerz udekorować piklami z moreli lub śliwek, perłowymi cebulkami. Na środku umieścić musztardę morelową (lub inną owocową)

Tadeusz Gwiaździński 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.