sobota, 23 lipca 2016

Czerwona papryka do mięs w aromatycznej marynacie

Ostra papryka na aromatyczny sposób.


Składniki:  (ilość na 2 małe słoiczki)
350 - 400 g strączków małej czerwonej papryki

Marynata:
1 szklanka mocnego bulionu warzywnego
1/2 szklanki octu jabłkowego (6%)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pokruszonego liścia laurowego
parę gałązek kwiatu gałki muszkatołowej
3 małe laski prawdziwego cynamonu (po 1 - 1,5 cm)
anyżek gwiazdkowy - 1 duża albo 2 małe sztuki
3 ząbki czosnku
sól
cukier do smaku

Wykonanie:
do garnka wlać bulion i ocet. Dodać pozostałe składniki marynaty. Postawić na małym ogniu i pod przykryciem gotować ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Strączki papryki umyć i wytrzeć do sucha. Przeciąć na połowy i usunąć wszystkie białe ziarenka. Każdą połówkę przekroić jeszcze raz i tak przygotowane cząstki umieścić ciasno w małych wyparzonych słoiczkach.
Wtedy marynatę ponownie na krótko doprowadzić do wrzenia i dosmaczyć solą i cukrem.
Zalać nią pokrojone cząstki papryki w słoiczkach. Na szczycie ułożyć po kilka kawałków czosnku i ziaren ziela angielskiego.
Uwaga! Do słoiczków nie powinno się wkładać kawałków cynamonu!
Zalać do pełna oliwą, zakręcić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na środkową półkę.
Po upływie 1 godziny wyłączyć piekarnik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Część papryczek, które już się nie zmieszczą do słoiczków pokroić drobno. Zalać oliwą, dodać drobno pokrojony 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soku świeżo wyciśniętego z cytryny, posolić i wymieszać. Podawać po 1 - 2 łyżeczki jako urozmaicenie do pieczonych mięs.


Pozostałą i nie wykorzystaną marynatę zachować i przechowywać w lodówce. Stosować jako zaprawę do sosów typu vinegrette.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Już czuję zapach i smak tych papryczek,mam nadzieję że dostanę u Skworca kwiat gałki muszkatołowej ,bo tutaj jeszcze się z nim nie spotkałam.Tadziu może masz pomysł gdzie mogłabym go kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ba? Nie wiem gdzie mieszkasz więc trudno trafić z odpowiedzią. W handlu występuje także pod nazwą "macis". Niestety najczęściej w sproszkowanej postaci.
      Z powodzeniem możesz zastąpić małym kawałkiem gałki muszkatołowej.
      Powodzenia :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.