piątek, 29 lipca 2016

Filet z grzbietu dorsza zapiekany na poduszce ze szpinaku.

Dietetyczny filet z dorsza zapiekany ze szpinakiem.

Przepis na 4 - 5 porcji.


Składniki:
600 - 700 g czystego mięsa z grzbietu z dorsza
700 g liści szpinaku
500 g słodkich pomidorków koktajlowych
sól
biały pieprz prosto z młynka
1 - 2 ząbki czosnku - jeśli ktoś lubi
oliwa z oliwek

Wykonanie:
pomidorki sparzyć i obrać ze skóry.
UWAGA!  Ryba musi być wyjęta z lodówki na minimum 3 godziny wcześniej!
Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą.
Szpinak przebrać i u samej nasady liści usunąć twarde łodyżki. Przepłukać pod bieżącą zimną wodą i niezwłocznie krotko zblanszować w dobrze posolonym wrzątku.
Ostudzić przekładając do lodowato zimnej wody. Wyjąć, odcisnąć, posiekać i otrzymana masę podzielić na połowy.
Pierwszą rozprowadzić płasko na dnie półmiska wysmarowanego oliwą, aby na tak powstałej warstwie dało się układać posolone i doprawione świeżo zmielonym białym pieprzem kawałki ryby.


Tak przygotowane pokryć pozostałym szpinakiem. Na wierzchu ułożyć kawałki pomidorów.
Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (lub termoobieg 200 st.)
na 30 minut.


Natychmiast podawać jako samodzielne danie.
Kto nie musi przestrzegać diety może podawać z ziemniakami z patelni, jak na pierwszym zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.