niedziela, 31 lipca 2016

Polska kiełbasa po węgiersku.

Żona z dziećmi wyjechała nad morze i zostałeś  sam. Zaprosiłeś kolegów a w domu masz tylko otwieracz do piwa. Co wtedy począć? Zrób kiełbasę zwyczajną w kapuście po węgiersku.

W sumie jest to danie a’la „gulasz segedyński”, bo taki z zasady jest duszoną w kiszonej kapuście chudą wieprzowiną, podawaną z łyżeczką kwaśnej śmietany i kawałkiem słoniny wysmażonej na chrupko, umieszczonej na wierzchu. Idealna i popisowa przekąska pod piwo.



Składniki: (należy rozumieć jako listę niezbędnych zakupów)
300 - 400 g lekko podsuszonej kiełbasy zwyczajnej (względnie podwawelskiej)


100 - 150 g surowej, lub solonej słoniny (żadnej wędzonej, bo w kiełbasie jest dość tego zapachu)
0,5 kg kiszonej kapusty
1 puszka (400 g netto) pomidorów bez skórki
1 szklanka wytrawnego białego wina (lub jakiegoś lekkiego bulionu)
1 płaska łyżka słodkiej czerwonej mielonej papryki (lub 2 łyżki przecieru z papryki)
czarny pieprz prosto z młynka
sól - tylko na wypadek potrzeby 
 

Wykonanie:
kiełbasę pokroić w grubą kostkę

Surową lub jeszcze lepiej soloną słoninę pokroić na grubość 2 mm i przesmażyć w rondelku. Gdy się zrumieni, wyjąć i odłożyć na bok.

Słoninka musi być absolutnie świeża bez cienia obcego zapaszku!
Na tłuszczu spod słoniny krótko przesmażyć odciśniętą kiszoną kapustę. Kolejno dodać pomidory z puszki i zalać szklanką wytrawnego białego wina, wymieszaną z płaską łyżką czerwonej mielonej papryki, i gotować na średnim ogniu. Gdy wino odparuje, wlać następną szklankę i tym razem gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 45 minut. Doprawić solą i pieprzem w/g indywidualnego smaku.

Kiełbasę wrzuca się do garnka dopiero wtedy kiedy kapusta zaczyna mięknąć!
Wrzucić pokrojoną kiełbasę. Kto ma może dodać kawałki resztek innego mięsa i dokładnie wymieszać. Gotować dalsze pół godziny, ewentualnie uzupełniając odparowane wino.
Podawać jak na pierwszym zdjęciu, z łyżką kwaśniej śmietany i kawałkiem (podgrzanej) wysmażonej słoniny na wierzchu.
Alternatywą, godną polecenia dla tych, którym kapusta szkodzi, jest kompozycja z dodatkiem selera naciowego i  bulwy włoskiego kopru.

Kiełbasę pokroić w słupki jak na strogonowa i często mieszając przesmażyć wszystko razem na jednej patelni.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić do miękkości.

Podawanie:
Obojętnie w której wersji najlepiej jest podawać z białym pulchnym pieczywem.
Tadeusz Gwiaździński  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.