wtorek, 19 lipca 2016

Spaghetti z krewetkami i "szparagami morskimi"!

Spaghetti – "bomba jodu"!



Danie zwane jest bombą jodu, bowiem algi zawierają go w potężnej ilości.
Nie tylko świetnie smakuje, co jednocześnie jest bardzo zdrowe!

Składniki: (przepis na 6 osób)
pełna garść świeżych "szparagów morskich" (bot. soliród, łac. salicornia sp.)


2 - 3 duże ząbki czosnku
2 garści oczyszczonych surowych krewetek


1/2 kg spaghetti Nr 5
sól
oliwa do smażenia
łyżka masła

Wykonanie:
przebieranie i oczyszczanie składników jest nieco żmudnym zajęciem, ale włożony trud, zwraca się później z nawiązką na talerzu.
Z alg, po dokładnym spłukaniu pod bieżącą wodą, należy poobcinać wszystkie poczerniałe końcówki, oraz usunąć twarde łodygi. Do potrawy bierze się tylko miękkie gałązki, i te łodygi, które wyraźnie ustępują pod naciskiem palca.
Krewetki opłukać pod bieżącą wodą, i przeciąć małym ostrym nożykiem po stronie grzbietu. Wyciąć i wyrzucić czarne jelito. Zdjąć chitynowy pancerzyk (nie wyrzucać, bowiem później mogą się przydać do aromatyzowania innej potrawy!)
Ząbki czosnku obrać z łupin i pokroić w grube talarki
Spaghetti ugotować w/g zasad. Po odcedzeniu odparować i dodać łyżkę masła.

Pod koniec gotowania makaronu, na  na osobnej głębokiej patelni dobrze rozgrzać oliwę  i na to wrzucić obrane krewetki. Smażyć po 2 minuty z obu stron.

Stale mieszając dodać kolejno pokrojony czosnek i na jedną minutę przebrane algi.
Na tak przygotowane, dać odcedzone spaghetti i szybko wymieszać.


Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Panie Tadeuszu, te "algi morskie" to Soliród (Salicornia sp.) i nie ma nic wspolnego z algami.
    Pozdrawiam
    J.Sz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - wiem. :-)
      Pod nazwą "algi morskie" występują w handlu więc jest to porada dla czytelników na wypadek gdyby chcieli nabyć.
      We Włoszech są oferowane pod nazwą "szparagi morskie" :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.