niedziela, 3 lipca 2016

Szybki i łatwy placek z morelami.

Deser jak raz na po obiedzie w upalny dzień.
Z doświadczenia wiem, że nawet duża blacha tego ciasta znika za jednym posiedzeniem!

Takie niby nic a wszyscy bez wyjątku wołają o dokładkę.
Składniki:
0,9 - 1 kg prawie dojrzałych moreli (najlepiej z Wachau*)
2 - 3 łyżki brązowego rumu (ale tylko wtedy kiedy jest w domu pod ręką)
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym!)
6 - jaj
200 g masła
200 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 7 g) - nie mylić z wanilinowym!
250 g mąki pszennej
1/3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki cukru pudru do posypania na wydaniu

Wykonanie:
Piekarnik nastawić aby się rozgrzał do temperatury 180 stopni C.
Jogurt wyjąć z lodówki na minimum 2 godziny przed przyrządzaniem ciasta.
Morele umyć, wytrzeć do sucha i podzielić na ćwiartki. Skropić rumem jeśli akurat jest pod ręką. Wymieszać.


Mąkę przesiać przez sito. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Stale miksując dodawać żółtka po jednym. Następne dopiero wtedy kiedy poprzednio dodane wyraźnie i całkowicie połączy się z miksowaną masą. Nieprzerwanie mieszając kolejno dodać przesianą mąkę, oliwę i jogurt.

Ciasto równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej i oprószonej mąką blasze. Rozdrobnione morele układać dość gęsto obok siebie.
Przed wstawieniem do pieca owoce solidnie posypać brązowym cukrem trzcinowym.
Piec przez 30 minut na dolnej półce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Grzeje góra + dół.

Podawanie:
podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.


Tadeusz Gwiaździński

* - Wachau - zagłębie warzywniczo - owocowe w Austrii, położone na wzgórzach między którymi płynie Dunaj. Rosnące tam morele dojrzewają w optymalnie idealnym otoczeniu.

Morele z Wachau* nie mają sobie równych w świecie. To są te same owoce, które obowiązkowo muszą się znajdować w składzie słynnego tortu Sachera.
 W ciągu dnia są poddane silnej operacji słonecznej. Nocą i nad ranem otacza je chłód od rzeki. W takich warunkach owoce nabierają niepowtarzalnie wyważonej harmonii smaków - kwaśnego i słodkiego. Obok moreli Wachau słynie także z jednych z najwyżej cenionych w świecie białych win.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.