czwartek, 21 lipca 2016

Zdrowe i pożywne kotlety z gotowanej pszenicy.

Upalnym latem staram się nie jeść mięsa.

Optycznie niemal się nie różnią od zwykłych kotletów mielonych.
Składniki:
2/3 szklanki ziaren pszenicy (czyli nieco więcej niż pół szklanki!)
2,5 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
1/2 małej cebuli
1 mała marchew
1 kawałek selera korzennego
1 jajo
1 czubata łyżka świeżo i drobno startego sera typu parmezan
2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
ewentualnie 2 - 3 łyżki włoskiego twarożku ricotta
tarta bułka do obtoczenia kotletów
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1,5 szklanki kremowego jogurtu
1/2 szklanki słodkich koktajlowych pomidorków

Wykonanie:
pszenicę na noc przed wykonaniem dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą. Kolejno zalać wrzącym bulionem warzywnym i pod przykryciem odstawić na noc w chłodne miejsce.
(+ 8;  + 10 stopni)
Następnego dnia postawić na małym ogniu. Od momentu kiedy płyn zacznie wrzeć, lekko uchylić pokrywkę gotować na maleńkim ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzić i dokładnie osączyć na sicie.


Ugotowaną i przestudzoną pszenicę przepuścić przez maszynkę do mięsa. To pozwoli na eliminację twardych łupin ziaren pszenicy.


Marchew i seler zetrzeć na grubym tarle. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Razem z warzywami często mieszając przesmażyć do miękkości w 2 łyżkach oliwy. Gdyby masa była zbyt sucha, dodać kilka łyżek bulionu, w którym się gotowała pszenica.
Przestudzić. Razem z parmezanem dodać do zmielonej pszenicy i dobrze wymieszać. Wbić jajo, dodać świeżo posiekaną zielona pietruszkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pod koniec doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Gdyby masa okazała się być zbyt sucha dodać biały twarożek ricotta.

UWAGA! Doprawiać solą należy z umiarem ponieważ parmezan zawiera jej sporo.

W zmoczonych dłoniach formować kotlety i przed smażeniem obtaczać je w tartej bułce.
Smażyć na małym ogniu z obu stron.
Pomidorki koktajlowe umyć, wytrzeć do sucha i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.

Podawanie:
świeżo usmażone i gorące kotlety podawać z 2 - 3 łyżkami jogurtu z pomidorami.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis jak i szereg innych.
    A czy można wykorzystać ziarno orkiszu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałem ale przypuszczam, że tak (?)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.