sobota, 6 sierpnia 2016

Desery mrożone nie tylko na lato. (1) Parfait ze skarmelizowanymi pesktkami dyni.

Dzisiaj parfait ze skarmelizowanymi pestkami dyni i pikantną konfiturą z moreli!

Karmelowy parfait z pestkami dyni (6 – 7 porcji)

Kupując suszone pestki dyni trzeba wybierać te ciemno zielonego koloru.
Składniki:  (masy karmelowej)  
50 g cukru
40 g utłuczonych w moździerzu suchych pestek z dyni
                      
Składniki: (masy mrożonej)
2 jaja
1 żółtko
5 dag cukru
1 - 2 łyżeczki oliwy z pestek dyni
1 płat żelatyny (7 x 12 cm)*
 kieliszek likieru pomarańczowego
 250 ml ubitej na sztywno śmietany 36%

UWAGA! W przypadku zastosowania oliwy z pestek dyni jest jak ze świeżą kolendrą. Jedni to uwielbiają – inni nie mogą znieść nawet samego zapachu. Jednym słowem zanim dokona się wyboru składników, dobrze jest się upewnić jakie są gusta zaproszonych biesiadników.
                     
Składniki: (konfitura z moreli)
0,5 kg świeżych i dojrzałych moreli
5 łyżek cukru żelującego
2 łyżeczki likieru
1 laska cynamonu (3 - 4 cm)
0,5 łyżki anyżku gwiazdkowego
1 strączek suszonej papryczki chili (jeżeli bardzo ostra to tylko 1/4)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Wykonanie: (masy karmelowej)
cukier bez żadnych dodatków rozpuścić w rondelku, nie dopuszczając aby za mocno nie zbrązowiał. Wymieszać z rozdrobnionymi pestkami dyni. Zanim masa zacznie sztywnieć, natychmiast wylać na papier do pieczenia cienko posmarowany oliwką, ułożony na zimnej płaskiej płycie.
Podczas gdy masa jeszcze jest miękka, rozwałkować ją przez drugi kawałek papieru na płaski placuszek. Gdy zupełnie zesztywnieje, najpierw pokroić, a później drobno posiekać dużym nożem. Z posiekanej masy odłożyć nieco na bok do późniejszej dekoracji.

Wykonanie: (masy mrożonej)
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie aby zmiękła*.
W pojemniku umieszczonym nad garnkiem z gorącą wodą ubić jaja z cukrem, na gęstą i puszystą białawą masę. W osobnym rondelku mocno podgrzać likier pomarańczowy i dokładnie rozpuścić w nim namoczony i odciśnięty z wody płat żelatyny*. Nieprzerwanie mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę  do ubijanej masy. Kolejno pojemnik zdjąć znad gorącej kąpieli i dalej ubijać aż zupełnie ostygnie. Ostrożnie wymieszać z ubitą śmietaną, posypka karmelową i z oliwą z pestek dyni.
                      
UWAGA! Oliwę z pestek dyni dobrze jest dodawać po pół łyżeczki i kosztować!
Ma tak intensywny smak, że trzeba tu znaleźć indywidualną proporcję.

Gotową masę wlać do odpowiedniej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić pod szczelnym przykryciem do zamrażarki na kilka godzin.
                            
                   Wykonanie: (konfitura z moreli)
morele umyć i wytrzeć do sucha. Podzielić na połowy i wyrzucić pestki.
Wrzucić do rondelka o grubym dnie, dodać likieru i zasypać cukrem. Wymieszać.
Po 15 minutach postawić na małym ogniu, dodać przyprawy, wymieszać i mieszając
od czasu do czasu gotować tak długo aż owoce zaczną się rozpadać. (ok. 45 minut)
Przekładać do wyparzonych i osuszonych zakręcanych słoików.

* - żelatyna; do wyrobów przeznaczonych do mrożenia zasadniczo nie daje się żelatyny.
W tym przypadku jednak jest to wskazane bowiem w warunkach upalnego lata zanim taki deser zostanie podany na talerzach może dojść do nieapetycznego rozpuszczenia się masy.
Obecność żelatyny przez dłuższą chwilę powstrzyma  ten proces. 
UWAGA! Kto nie akceptuje stosowania żelatyny może bez szkody dla samej jakości deseru wspaniale z niej zrezygnować!

Tadeusz Gwiaździński        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.