czwartek, 25 sierpnia 2016

Dorsz, sandacz lub inna biała ryba na zimno pod majonezowo tuńczykowym sosem z kaparami.

Doskonałe danie na drugi dzień po zakrapianym przyjęciu.



Składniki: (na 4 porcje)
400 g świeżego dorsza (sam czysty filet bez skóry)
½ szklanki majonezu + 2 – 3 łyżki do wysmarowania formy
½ szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
50 g tuńczyka z konserwy w neutralnej zalewie
2 – 3 łyżki małych kaparów
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
filet ze świeżego dorsza posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Umieścić w odpowiednim pojemniku do gotowania nad parą. W zależności od grubości fileta, gotować pod przykryciem 7 – 8 minut. Wyjąć na płaski talerz i ostudzić.
Dno głębokiego płaskiego półmiska posmarować kilkoma łyżkami majonezu, tak aby pokrył całą powierzchnię.


½ szklanki jogurtu wymieszać z ½ szklanki majonezu.
Dodać osączonego z zalewy tuńczyka i zmiksować blenderem na gładki sos. Dodać osączone z marynaty kapary, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po upływie tego czasu skosztować  i dopiero wtedy ewentualnie doprawić solą w/g indywidualnego smaku.
Ostudzoną rybę ułożyć w półmisku na warstwie majonezu i na sam koniec pokryć sosem.


Podawanie:
podawać z białym pulchnym pieczywem jako elegancką zimną przystawkę.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.