piątek, 19 sierpnia 2016

Nadziewane kotlety schabowe po węgiersku.

Nadziewane kotlety schabowe



Składniki:
4 kotlety schabowe z kością, ukrojone na grubość 1,5 – 2 cm
1/3 szklanki pokrojonej młodej zielonej cebuli  
1/3 szklanki pokrojonych pieczarek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia
¼ szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:
jak na zdjęciu w kotletach aż po kość naciąć głęboką kieszeń.


Młodą cebulę wymieszać z pieczarkami. Oba składniki często mieszając przesmażyć na patelni w małej ilości tłuszczu.
Solić i doprawiać pieprzem dopiero po zdjęciu z patelni.
Tak przygotowane nadzienie podzielić na 4 równe części i wypełnić nim nacięte kotlety. Spiąć metalowymi szpilkami lub drewnianymi wykałaczkami.
Posolić z obu stron i po 15 minutach kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz.
Po obustronnym przesmażeniu podlać połową przygotowanego bulionu, zmniejszyć ogień do minimum i pod przykryciem dusić do miękkości.


Podawanie:
podawać z ziemniakami i smażonymi kapeluszami pieczarek, podlane sosem ze świeżej czerwonej papryki.

Sos z czerwonej papryki
Składniki:
½ - 1 szklanka mięsistej czerwonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 mała cebula szalotka
1 gałązka świeżego tymianku
sól
czarny pieprz prosto młynka
1 szklanka bulionu warzywnego*
*- w zależności od celu jakiemu ma służyć sos, można dodać np. bulion rybny, lub drobiowy

Wykonanie:
paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na nie zbyt duże kawałki.
W  rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić pokrojoną paprykę, rozdrobniony ząbek czosnku, pokrojona w cienkie talarki szalotkę i sporą gałązkę świeżego tymianku. Stale mieszając krótko przesmażyć na ostrym ogniu. Zgasić bulionem. Zmniejszyć ogień i odparować o połowę (minimum o 1/3) Wyjąć i wyrzucić tymianek. Zmiksować i przetrzeć przez gęste sito.


W razie potrzeby zaprawić śmietanka kremówką lub kwaśną śmietaną wymieszaną
z mąką. Na koniec doprawić wg indywidualnego smaku.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.