sobota, 27 sierpnia 2016

Polski dorsz po azjatycku! (zapiekany w papierze z curry i chili)

Dorsz zapiekany z bananem, papryczką chili i przyprawą curry.

Dobór składników może mało spotykany ale ręczę, że w tej konstelacji pasują do siebie doskonale!
Składniki:
1 filet ze świeżego dorsza
1 mały dojrzały banan (12 - 15 cm)
2 świeże papryczki chili, w miarę możliwości 1 żółta i 1 czerwona
1/4 łyżeczki ostrej czerwonej pasty curry
1 płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku
1/5 szklanki słodkiej śmietanki
kilka łyżek bulionu warzywnego
1 malutki mączny ziemniak

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Odpowiedniej wielkości żaroodporny półmisek wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykonać sos. Ziemniak zetrzeć na tarle jak na placki kartoflane. Na wolnym ogniu pogotować przez kilka minut w warzywnym rosołku. Doprawić pastą i sproszkowanym curry. Na koniec rozrzedzić słodką śmietanką do konsystencji rzadkiego kisielu.
Banan obrać ze skóry i pokroić po skosie w plastry o grubości ca. 2mm.
Papryczki umyć, wytrzeć do sucha i pokroić tak jak banany.
Filet z dorsza (względnie jakiejś innej morskiej ryby) oczyścić z ości. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. Umieścić w formie.

Ryba zapiekana z sosem w papierze, zachowuje wiele naturalnych wartości i aromatu przypraw.
Na kawałkach ryby ułożyć plastry banana i pokryć je pokrojoną chili. Podlać nieco przygotowanym sosem. Pakiet zawinąć od góry papierem, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na środkową półkę na ok. 20 - 25 minut (zależy od grubości kawałków ryby.
Jeżeli banan był dostatecznie dojrzały, podczas pieczenia powinien się rozpłynąć i połączyć z resztą składników w smakowity pikantny sos

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.