poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Słodkie drożdżowe bułeczki z dodatkiem twarożku w skadzie ciasta.

Przepis sprawdziłem osobiście i byłem oczarowany wynikiem. Gorąco polecam.


Wyjątkowo tych bułeczek przed pieczeniem nie smaruje się żółtkiem!
Składniki: ½ kg gładkiej mąki pszennej (typ 500 – 700)
40 g świeżych drożdży (komu drożdżowe zawsze wychodzi – 20 g powinno wystarczyć)
nie całe pół szklanki ciepłego mleka
100 g cukru
 skórka z 1 cytryny, świeżo starta
150 g płynnego ciepłego masła
150 g tłustego (min. 20%) gładkiego kremowego twarożku 

(UWAGA! Trzeba na kilka godzin wcześniej wyjąć z lodówki!)
½ płaskiej łyżeczki soli
2 jaja klasy „M”

Wykonanie:
drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 – 2 łyżki mąki, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
UWAGA! Nie wolno dopuścić aby masa z drożdżami zaczęła się pienić!

W tym czasie przesiać mąkę i podgrzać ją w misce nad parą. Do miski z mąką dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto minimum dwukrotnie powiększy swoją objętość. To może potrwać 1, a nawet 2 godziny jeżeli drożdże były słabe.
Dodanie twarożku spowoduje, że ciasto stanie się przyjemnie pulchne.

Nastawić piec aby się rozgrzał do 160°C, obieg gorącego powietrza.

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto zagniatać dobre 10 minut. Podzielić na 15 równych kawałków. Formować  bułeczki dowolnego kształtu. Pod przykryciem odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 160°C - termoobieg, 
albo na dolną półkę, grzeje góra + dół, 180°C i piec ok. 20 - 25 minut do mocnego zezłocenia.

Powodzenia!

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.