środa, 21 września 2016

Kalmary nadziewane, zapiekane pod sosem pomidorowym.

Nadziewane kalmary


Składniki:
6 sztuk tuszek kalmarów
1 szklanka oczyszczonych krewetek
1 jajo
3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 puszka pomidorów bez skórki (400 g netto)
2 – 3 gałązki świeżego tymianku
1 cebulka szalotka
1 spory ząbek czosnku
1 mały strączek czerwonej papryczki chili
olej do smażenia i pieczenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka świeżo pozyskanych wiórek ze skórki limetki
1 łyżka wiórek skórki z pomarańczy jw.

Wykonanie:
tuszki kalmarów umyć i oczyścić. Odciąć macki i razem z krewetkami pokroić możliwie drobno. Wszystko razem wymieszać razem z zieloną pietruszką, rozbełtanym jajem i posikaną zieloną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
Tą masą niezbyt ściśle nadziewać tuszki kalmarów. Spiąć wykałaczką.
Każdą sztukę należy nakłuć w kilku miejscach, inaczej mogą pękać w czasie zapiekania.


Cebulę i czosnek pokroić w słomkę. Zeszklić w 2 łyżkach oliwy. Zalać pomidorami i dodać papryczkę chili oczyszczoną z pestek i wewnętrznych błon oraz tymianek.
Pogotować kilka minut i na koniec doprawić solą i pieprzem.
Dno żaroodpornego półmiska wysmarować oliwą.Na tym ułożyć nadziane tuszki kalmarów. 
Zalać sosem pomidorowym.
Półmisek pokryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C
na środkową półkę i zapiekać przez dobre pół godziny.



Podawanie:
podawać z pulchnym białym pieczywem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.