czwartek, 29 września 2016

Strogonoff z tuńczyka dla tych co nie jadają mięsa.

Szybkie eleganckie danie dla unikających jedzenia mięsa.
Tuńczyk z patelni, z włoskim makaronem typu pappardelle i szałwią.



Na wstępie mięso tuńczyka należy smażyć w całości bo inaczej będzie zbyt suche.



Składniki: (na 4 osoby)
2 steki ze świeżego tuńczyka (mniej więcej 5 x 7 cm, ukrojone na grubość męskiego palca)
600 g makaronu pappardelle (włoski makaron szerokie wstążki)
3 łyżki masła
½ łyżeczki suszonej szałwii
kilka łyżek oliwy z oliwek
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
dwa steki ze świeżego tuńczyka (wielkości mniej więcej 5 x 7 cm) ukrojone na grubość męskiego palca, przesmażyć obustronnie "lewa - prawa" po 3 - 4 minuty. 
Solić i pieprzyć dopiero po zdjęciu z patelni!
Makaron ugorować al’dente.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać pół łyżeczki suszonej szałwii i wymieszać.
Na to dać gorący makaron i ponownie wymieszać.
Tuńczyka pokroić w niezbyt cienkie słupki (jak na zdjęciu) i dodać do potrawy.

Podawanie:
na wydaniu szczodrze podlać dobrą oliwą z oliwek, bowiem tuńczyk w czasie smażenia lubi wysychać! Już na talerzach doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.