piątek, 9 września 2016

Tymbaliki z wędzonym łososiem.

Tymbaliki, to są małe danka, przygotowane w specjalnych tymbalikowych foremkach. Stąd ich nazwa. Charakterystyczny kształt: okrągłe, u dołu węższe i góry szersze.

Duża ilość kopru znajduje się w środku. W jadalnej dekoracji dominuje
zielona pietruszka i marynowany czosnek.
Składniki:
4 plastry wędzonego łososia
2 - 3 łyżki marynowanych kaparów wielkości małego grochu - bo te są najlepsze
0,5 szklanki posiekanego świeżego kopru
2 płaty żelatyny
2 krople Tobasco
0,5 szklanki wywaru z ryby lub bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Foremki do tymbalików wyłożyć folią spożywczą. Kilka płatów wędzonego
łososia drobno posiekać.
Dodać sporo świeżo startej gałki muszkatołowej.
Także 2 - 3 łyżki marynowanych kaparów, które obowiązkowo należy
wcześniej osączyć na wsiąkliwym papierze kuchennym. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Zagotować 1/2 szklanki wywaru z ryby. Do jeszcze gorącego dodać
2 płaty żelatyny (7x12 cm) oraz pół szklanki siekanego kopru.
Wszystko razem wymieszać. Doprawić 2 kroplami Tobasco.
Przelać do foremek i odstawić do zastygnięcia.
Można również podawać na talerzykach zakąskowych.
Kto lubi, podlewa sobie octem balsamico.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.