czwartek, 15 września 2016

Zupa krem z kurek z przepiórczym jajem w koszulce na miękko i plastrem bekonu.

Popisowa zupa dla wymagających gości. Przepis na 4 solidne porcje.


Składniki:
0,75 kg oczyszczonych kurek
2 + 3 łyżki sklarowanego masła
1 l intensywnego bulionu drobiowego (1,2 l jeżeli zrezygnuje się z zastosowania śmietanki)
0,5 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
1 szklanka grzanek z ciemnego żytniego chleba
4 przepiórcze jaja
3 - 4 łyżki octu (6%)
8 bardzo cienkich plastrów słabo uwędzonego bekonu
0,25 szklanki niezbyt drobno pokrojonego szczypioru
sól
czarny pieprz prosto z młynka
ewentualnie dodatkowo 1 mały surowy ziemniak z gatunku mącznych


Wykonanie:
UWAGA! Grzybów nie powinno się myć wodą!
Grzyby oczyścić pędzelkiem. Wyciąć i wyrzucić ewentualnie poczerniałe końcówki. Pokroić ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać sklarowane masło.
W razie braku, do 2 łyżek zwykłego masła zamiennie dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Na gorącym tłuszczu przesmażyć grzyby - często mieszając aby się nie przypaliły.
UWAGA! Żadnej soli! Żadnej cebuli!

Usmażone grzyby przełożyć do głębokiego rondla odpowiedniej wielkości. Pobrać więcej niż pół szklanki gotowych kurek i trzymać w cieple.
Pozostałe grzyby zalać 2 szklankami bulionu i zmiksować na gładko. Uzupełnić pozostałym bulionem na tyle, aby postała niezbyt gęsta zupa krem. Raz krótko zagotować i trzymać pod przykryciem.
Z kilku kromek ciemnego żytniego chleba odciąć i usunąć całą skórkę. Uzyskany miąższ pokroić w kostkę wielkości groszku i usmażyć w 3 łyżkach sklarowanego masła.
Przepiórcze jaja ugotować w koszulkach na miękko.
Tzn. każde indywidualnie wbijać na spodeczek, z którego kłaść na lekko wrzącą wodę z dodatkiem octu. 3 - 4 łyżki na 1 litr wody. Gotować ok. 1,5 minuty. Obowiązkowo wyjmować z wody przed upływem 2 minut! Dopiero wtedy posolić i to tylko lekko.
UWAGA! W żadnym wypadku wody do tego celu nie powinno się solić bowiem sól upośledza ścinanie się białka!
Po ugotowaniu jaj, w tej samej wodzie przez nie dłużej jak 2 minuty blanszować plastry bekonu. Natychmiast wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na wsiąkliwym papierze kuchennym.
Zupę postawić na ogniu i mocno podgrzać. Wlać śmietankę kremówkę dając baczenie aby za bardzo nie rozrzedzić zupy. W/g indywidualnego smaku doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Przed wydaniem lekko spienić blenderm.


Podawanie:
jak na zdjęciu wyżej - na środku głębokiego talerza uformować krążek z grzanek.
Na nim kłaść po 1 - 2 łyżki usmażonych kurek.
Kolejno przepiórcze jajo ugotowane w koszulce i na sam koniec po 2 plastry zblanszowanego bekonu. Posypać łyżką pokrojonego szczypioru, zalać gorącą zupą do wysokości plastrów bekonu i natychmiast podawać.

PS.
Jeżeli (co się zdarza) w domu nie będzie wystarczającej ilości kurek, można zupę uzupełniająco zagęścić dodając surowy świeżo starty na drobno ziemniak. W tym wypadku od chwili dodania ziemniaka zupę  należy pogotować na małym ogniu przez dobre 15 minut.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.