sobota, 29 października 2016

Deser z kaszy manny z szafranem i truskawkami

Deser z kaszy manny z truskawkami i szafranem



Deser - składniki:
250 ml mleka
4 dag kaszy manny
5 dag cukru
szczypta soli
2 płaty żelatyny (7 x 12 cm)
250 ml śmietanki 36 %
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 7g)
szczypta prawdziwego szafranu
0,5 kg najświeższych truskawek

folia spożywcza

Sos – składniki:
2 – 3 łyżki cukru
¼ kg świeżych i zdrowych truskawek
w wersji dla dorosłych 25 - 50 ml likieru Cointreau

Dekoracja:
¼ kg świeżych i zdrowych truskawek
podłużne listki zielonej mięty pieprzowej

Wykonanie deseru:
Mleko zagotować z cukrem i z solą. Z gorącego mleka odlać 2 łyżki i rozpuścić w tym szczyptę szafranu. Dodać do zagotowanego mleka.  Stale mieszając powoli wsypywać kaszę.
Ugotować wg zasad.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i po odciśnięciu, rozpuścić w gorącej kaszy.

Śmietanę ubić na kremowo z cukrem waniliowym i ostrożnie wymieszać z ostudzoną kaszą.

Odpowiednią foremkę (patrz foto) wyłożyć folia spożywczą.


Umyte, oczyszczone z szypułek i osuszone truskawki pociąć na cienkie plastry. Ciąć od góry do dołu! Wybrać najładniejsze i wyłożyć nimi formę.
Resztę, która pozostanie, pokroić drobno i dodać do sosu.
Zanim deser zacznie żelować, ostrożnie przelać do formy wyłożonej truskawkami. Powierzchnię wyrównać łyżką i foremkę obstukać na desce, aby w ten sposób usunąć ewentualne resztki powietrza, jakie mogły pozostać pod spodem. Wstawić do lodówki na 5 – 6 godzin.
Wyjąć z lodówki, wytrząsnąć z formy i zdjąć folię spożywczą. Kroić bardzo ostrym nożem na plastry dowolnej grubości.


Wykonanie sosu:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki drobno pokroić i razem z cukrem rozgotować w małym rondelku na miazgę. Przetrzeć przez gęste sito aby sos pozbawić dokuczliwych ziarenek. W wersji dla dorosłych dodać likier Cointreau (lub inny pomarańczowy) i szybko wymieszać.

Wykonanie dekoracji:
umyte, oczyszczone z szypułek i osuszone truskawki pociąć na cienkie plastry. Ciąć od góry do dołu! Wybrać najładniejsze i udekorować nimi talerzyki deserowe. Resztę, która pozostanie, pokroić drobno i dodać do sosu.
Obok ułożyć po kilka listków mięty, bo ta i optycznie i smakowo pasuje tu najlepiej.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.