środa, 5 października 2016

Linguine (lub spaghetti) z sercowkami

Linguine z sercówkami



Składniki:
1/2 kg sercówek


250 g obranych i oczyszczonych krewetek
1 - 2 spore ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g małych słodkich pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 kg włoskiego makaronu typu linguine (lub spaghetti)
sól morska
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy i na to wrzucić obrany i przepołowiony czosnek. Po 2 minutach wrzucić umyte i oczyszczone sercówki. Przykryć odpowiednio dużą pokrywą.


Pomidorki umyć, osuszyć i przepołowić. Gdy po paru minutach muszelki się otworzą wrzucić na patelnię połówki pomidorów, wlać wino, wymieszać i ponownie przykryć.


Osobno ugotować makaron. Na krótko przed momentem kiedy makaron zacznie być al'dente odcedzić go na durszlaku.
Do sercówek na patelni dodać krewetki i makaron. Wymieszać i ponownie przykryć.
Po upływie 2 - 3 minut (w razie potrzeby) doprawić solą i pieprzem prosto z młynka.
Jeszcze raz wymieszać i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.