niedziela, 23 października 2016

Serowy tort z jabłkami.

Jesienny- serowy tort z jabłkami.
Październik i listopad to miesiące popularnych imienin: Ireny, Jadwigi, Urszuli, Sylwii, Witolda, Stanisława, a także Tadeusza!

Do tego filiżanka aromatycznej kawy. Ukoronowanie każdego przyjęcia.
Składniki:
migdałowy biszkopt tortowy Ø 26 cm, (gdzie połowa przewidzianej ilości mąki została zastąpiona mielonymi migdałami, przesianymi przez gęste sito)

Składniki do wykończenia tortu:
1 jabłko o czerwonej zdrowej skórce
nieco soku z cytryny
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml słodkiej śmietanki kremówki 36 %
20 g cukru waniliowego
100 g podgrilowanych płatków migdałowych
12 połówek orzechów włoskich

Masa z jabłek:
1,5 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
3 łyżki masła
100 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego (7 g)

Wykonanie masy jabłecznej:
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych i poszatkować w cienkie plastry. Cukier skarmelizować z dodatkiem masła. Dodać jabłka i często mieszając krótko przesmażyć. Dodać przyprawy, dobrze wymieszać i ostudzić.

Krem:
125 ml mleka
250 g gładkiego (kremowego) chudego twarożku
500 g Mascarino, względnie Mascarpone
10 płatów żelatyny (7 x 12 cm, względnie 3 czubate łyżeczki granulatu)
25 ml Calvados (względnie sok z jabłek)
250 ml słodkiej śmietanki kremówki 36 %
20 g cukru waniliowego

Wykonanie kremu:
Twarożek, Mascarino (względnie Mascarpone) wymieszać z cukrami, i stale miksując, powoli wlewać mleko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć i rozpuścić w 25 ml Calvados (lub w soku jabłkowym)
Ostrożnie połączyć z masą serową. Śmietankę kremówkę ubić na pół sztywno i wymieszać z resztą kremu.
Składanie tortu:
biszkopt przeciąć na połowy. Dolną część umieścić w tortownicy i równomiernie pokryć połową kremu. Na tym rozprowadzić zimną masę jabłkową. Wyrównać. Uzupełnić resztą kremu, przykryć drugą połową biszkopta i z wyczuciem docisnąć, aby usunąć ewentualne resztki powietrza.

Czynności końcowe:
Jabłko pokroić ze skórką na 12 cząsteczek. Usunąć gniazda nasienne, i wszystkie cząsteczki krótko przesmażyć (nie dłużej jak 2 minuty) z cukrem i z sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Powstałą masą posmarować boki i wierzch tortu.
Z reszty wykonać 12 ozdobnych różyczek, które uwieńczyć cząsteczkami jabłek.

Migdałowy biszkopt i pyszne nadzienie z jabłek czynią deser doskonałą potrawą.

Środek posypać grillowanymi płatkami migdałów.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.