środa, 19 października 2016

Śniadaniow jajo na miękko z porem, z kurkami i marynowanym łososiem




Składniki: (na 2 porcje)
2 jaja
1 kawałek białej części niezbyt grubego pora
0,7 szklanki kurek (względnie pieczarek albo prawdziwków) pokrojonych w kostkę
olej słonecznikowy
1 - 2 łyżki masła
słodka śmietana kremówka 30%
sól
czarny pieprz prosto z młynka
2 plastry marynowanego łososia

Ze względu na obfitość towarzyszących składników danie jest dość sycące. Dlatego planując takie śniadanie należy liczyć tylko po jednym jaju na głowę.

Wykonanie:
1.) Po nacięciu na krzyż pora pokroić na centymetrowe kawałki. Kurki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwkę słonecznikową. Często mieszając, krótko podsmażyć pokrojonego pora. Dla polepszenia zapachu, uzupełniająco dodać 2 – 3 łyżki sklarowanego masła! UWAGA! Niesklarowane masło zacznie się „palić” i zepsuje całą potrawę!

2.) Kolejno dodać pokrojone kurki (względnie pieczarki) i dalej smażyć, często mieszając! Grzybów nie należy solić na patelni! Inaczej puszczą sok i w ten sposób powstanie psujące cały efekt błotko!
              
3.) Na dnie żaroodpornej głębokiej miseczki, rozsmarować czubatą łyżkę gęstej pełnotłustej słodkiej śmietany! Prosto z patelni rozprowadzić na jej powierzchni pora usmażonego z kurkami! (w opisywanym przypadku – połowę porcji)

Przesmażone kurki i por na warstwie śmietany.
Wbić absolutnie świeże jajo! Niezwłocznie wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 100°C. na 6 minut. Grzeje góra + dół.

Podawanie:
na wydaniu każdą porcję udekorować płatem łososia. Podawać natychmiast z pieca
z białą bułką posmarowana pachnącym masłem.
Marynowanego łososia równie dobrze można zastąpić lekko wędzonym. Albo zamiast, można całość zwyczajnie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.