poniedziałek, 17 października 2016

Śniadaniowe jajo na miękko z prawdziwkami.

Śniadaniowe jajo na miękko z prawdziwkami
(przepis na 2 osoby)

Składniki:
2 absolutnie świeże jaja
200 g świeżych prawdziwków
1 czubata łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka + 1 łyżka masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz proso z młynka
2 kromki białej bułki wrocławskiej
kilka gałązek czerwonej bazylii do dekoracji
 

Wykonanie:
1.)  Jaja wyjąć na noc z lodówki. Drobno posiekaną zieloną pietruszkę zmiksować
       blenderem z 3 łyżkami oliwy. Oczyszczone prawdziwki pokroić w kostkę
       i często mieszając przesmażyć w 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła.
       Solić dopiero po zdjęciu z patelni. Wymieszać ze zmiksowaną oliwą.
       Trzymać w cieple.
 2.)  W czasie kiedy grzyby będą się smażyć ugotować jaja kładąc je na wrzącą
        wodę  na max. 4 minuty. Wyjąć z wrzątku, nadtłuc tak aby skorupka był
        a dookoła popękana i natychmiast przełożyć na 5 sekund do lodowato
        zimnej wody. Szybko obrać ze skorupki i trzymać w cieple.
3.)   Kromki białej bułki obustronnie krótko i tylko lekko przesmażyć na tłuszczu
        pozostałym po smażeniu grzybów. Posmarować 1 łyżeczką masła.
4.)   Na dnie podgrzanych półmiseczków umieścić po 2 łyżki usmażonych
       prawdziwków.
      Jaja ułożyć centralnie na poduszce z grzybów.  Posolić i podlać 1 łyżeczką
      oliwy zmiksowanej z siekaną zieloną pietruszką.
      Ozdobić gałązką bazylii i podawać z ciepłą grzanką z bułki wrocławskiej
      posmarowaną masłem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.