piątek, 7 października 2016

Tatar z surowego tuńczyka z kaparami marynowanymi w oliwie.

Przepis niby banalnie oklepany ale przez zastosowanie kaparów marynowanych w oliwie a nie w occie , danie diametralnie zmienia swoje oblicze.


Składniki:
250 g mięsa z absolutnie świeżego tuńczyka
4 łyżki kaparów marynowanych w oliwie! (sycylijskie Capperi in olio - Campo, www.campogiovanni.it)
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 - 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny (w ilości w/g indywidualnego smaku)
sól morska
czarny pieprz grubo zmielony
kto lubi - 1 łyżka posiekanych listków rucoli

Wykonanie:
mięso tuńczyka pokroić w kostkę o połowę mniejszą od zielonego groszku.
Kapary osączyć z zalewy na wsiąkliwym papierze kuchennym i dodać do ryby. Uzupełnić dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Gdyby masa okazała się zbyt sucha, dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i natychmiast podawać z pulchnym białym  pieczywem.
Kto lubi może danie uzupełnić łyżką grubo posiekanych listków rucoli.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.