sobota, 12 listopada 2016

Drożdżowa buła nadziewana smażoną cebulą.

Z cyklu słone wypieki: drożdżowa buła nadziewana smażona cebulą.

Składniki  ciasto:
200 + 200 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
100 ml oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli

Składniki: farsz
3 - lub 4 średniej wielkości cebule (wg indywidualnego smaku)
½ łyżki sklarowanego masła
sól
pieprz
Na wydaniu:
roztopione gorące masło

Wykonanie:
podgrzać mleko do temperatury ok. 40°C. Drożdże pokruszyć, zalać połową szklanki ciepłego mleka. Mieszając odczekać aż się rozpuszczą. Dodać 1 płaską łyżkę mąki i wymieszać.
Pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
200 g przesianej mąki wymieszać z solą. Dodać żółtka, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Dobrze wymieszać, posypać 2 łyżkami mąki  i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce
na 45 minut. Kolejno z drugiej miarki 200 g dodatkowo pobrać nieco mąki  i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe będzie wtedy kiedy samo będzie odchodzić od ścianek miski lub powierzchni stolnicy. Czyli w razie potrzeby trzeba stale podsypywać po 1 łyżce mąki.
Rozwałkować na prostokąt o długości posiadanej formy do pieczenia.

3 cebulę obrać i pokroić w cienką słomkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z ½ łyżki sklarowanego masła i kilka razy wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 5 - 7 minut. Zależy od tego jak grubo była pokrojona. Im grubsze słomki cebuli - tym dłużej.
Lekko przestudzić.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm
Na powierzchni rozwałkowanego ciasta równomiernie rozprowadzić podsmażoną cebulę. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.. Zwinąć w ciasną roladę.
Żaroodporną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nie gotowy rulon ciasta. Posmarować oliwą i wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 190°C
Grzeje góra + dół.
Po 15 minutach na dalszy kwadrans zmniejszyć temperaturę do 180°C
Po upieczeniu ostudzić.

Podawanie:
jak na zdjęciu z wędzonym pstrągiem, albo z plastrem wędzonego łososia włożonym między dwie kromki, lub na ciepło jako danie śniadaniowe jajem na miękko ugotowanym w koszulce.

We wszystkich wersjach nie zawadzi podlać roztopionym masłem i do dekoracji podać gałązkę zielonej pietruszki.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.