środa, 2 listopada 2016

Kalmary z suszonymi pomidorami. Świetna przekąska za niewielkie pieniądze!

Kalmary z suszonymi pomidorami



Składniki:
2 tuszki świeżych kalmarów (2 x ca. 12 - 15 cm długości)
6 sztuk suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
30 g solonej słoniny w cienkich plastrach (najlepiej włoskiej Lardo)
50 ml wytrawnego białego wina
suszona papryczka chili
czarny pieprz prosto z młynka
sól morska
1 łyżka masła


Wykonanie:
kalmary oczyścić i po przekrojeniu wzdłuż rozłożyć na połowy. Wytrzeć do sucha.
Podłużnie przeciąć na połowy i kolejno poprzecznie pokroić w cienką słomkę.
Tak cienka jak tylko się da! Tak samo postąpić z możliwie cienkimi plastrami słoniny.
Połówki pomidorów wyjąć z zalewy i dokładnie osączyć. Pokroić jw.
Na teflonowej patelni o grubym dnie roztopić słoninę.
Wrzucić pokrojone kalmary i pomidory. Często mieszając przesmażyć krótko na dość mocnym ogniu. 


Po 3 – 4 minutach dodać wino, sproszkowaną papryczkę chili, czarny pieprz prosto z młynka i w razie konieczności sól. Kilka razy szybko wymieszać.
UWAGA! Ostrożnie z ilością bowiem w solonej słoninie może być jej wystarczająco dużo.
Na koniec dla zapachu dodać łyżkę masła a gdy się rozpuści natychmiast podawać.

Podawanie:


podawać  na gorąco z białym pulchnym pieczywek jako gorącą przekąskę.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.