niedziela, 20 listopada 2016

Omlet - grzybek z gładkim twarożkiem na słodko.

Słodki omlet z twarożkiem na deser


Deser nie tylko bardzo przypomina Kaiserschmarren co i smakuje dość podobnie.

Składniki:
3 żółtka
3 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli
5 łyżek gładkiego twarożku
1 op. cukru waniliowego (7 g)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
sklarowane masło do smażenia
1 szklanka malin
2 – 3 łyżki cukru pudru
1 – 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
zrobić ciasto jak na Kaiserschmarren i powoli smażyć na maśle. 

Gdy spód się dobrze zetnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 - 5 minut.
Środkowa półka, grzeje sama góra.
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito. Doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Podawanie:
omlet podawać podlany świeżo przygotowanym syropem z malin.

Owoce, z których wykona się słodki sos w zasadzie są dowolne. Ważne jednak aby były czerwone.
Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.