piątek, 9 grudnia 2016

Królewskie krewetki w ostrym sosie pomidorowym.

Królewskie krewetki w ostrym sosie pomidorowym


Im więcej wina tym rzadszy będzie sos.
Składniki:
10 sztuk królewskich krewetek (w handlu są dostępne głównie w mrożonej postaci)
2 – 3 ząbki czosnku
2 młode cebule ze szczypiorem
1 suszona papryczka chili

Zasadniczo jeden strączek wystarcza aby potrawa była wyraźnie pikantna. Zanim się doda kolejny, radzę najpierw spróbować jak smakuje z jednym!
1 puszka włoskich pomidorów (400 g netto)
½ szklanki wytrawnego białego wina (nie powinno być kwaśne!)
2 + 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
krewetki rozmrozić przez noc na parterze lodówki. Oczyścić, osuszyć
Młode cebule razem ze szczypiorem pokroić w talarki.
Lekko przesmażyć w 2 łyżkach oliwy.
Dodać przepołowione ząbki czosnku i pokruszoną w dłoniach papryczkę chili.
Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i powoli gotować przez kilka minut.
Wlać wino, dobrze wymieszać i na koniec w/g indywidualnego smaku doprawić solą
i czarnym pieprzem prosto z młynka. Pod przykryciem trzymać na maleńkim ogniu.

Na teflonowej patelni o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy. Osuszone krewetki przepołowić wzdłuż i kłaść na patelnię pancerzem do dołu! 


Po upływie 4 – 5 minut posolić i natychmiast przewrócić na drugą stronę. 


Niezwłocznie zalać gorącym sosem, przykryć i dusić na zmniejszonym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty.

Podawanie:
          podawać bardzo gorące koniecznie z pulchnym białym pieczywem i dobrze ochłodzonym
          białym winem. Najlepiej tym samym, które zastosowano do sosu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.