sobota, 17 grudnia 2016

Mini roladki z piersi kurczaka.

Mało roboty. Mało jedzenia ale za to duża przyjemność.

Oryginalna przystawka na gorąco, bardzo chwalona przez gości.
Składniki:
1 para piersi kurczaka bez skory
10 łyżek serka ricotta
10 sztuk suszonych (absolutnie nie wędzonych) śliwek
1/3 kostki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 małej cebulki szalotki
1 łyżka małych kaparów marynowanych w oliwie
0,5 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
5 słodkich pomidorków daktylowych
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
piersi kurczaka poprzecznie do długości pokroić w "motyla", tzn. w cienkie podwójne plastry. Pierwszego cięcia nie należy prowadzić do końca. Dalej prowadząc nóż w ten sposób aby uzyskać drugi cienki plaster, przeciąć do końca. Każdy w ten sposób odcięty podwójny kawałek mięsa rozłożyć i lekko rozbić szerokim nożem na płasko. Doprawić solą i pieprzem. Każdy z kawałków posmarować 1 łyżką serka ricotta. Po środku umieścić po jednej śliwce i ciasno zwinąć w małą roladkę.

Nadziewać i zawijać powinno się tuż przed smażeniem.
W głębokim rondlu rozgrzać masło z oliwą i w tym przesmażyć zwinięte roladki. Wyjąć łyżką cedzakową na osobny półmisek i trzymać pod przykryciem.
Do tłuszczu, w którym smażyły się roladki wrzucić drobno pokrojone 1/2 szalotki. Stale mieszać.
Po 3 minutach dodać kapary, marynowany zielony pieprz i przepołowione pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec włożyć podsmażone roladki i pod przykryciem poddusić przez nie dłużej niż 5 minut.

Podawanie:
podawać na gorąco z białym pieczywem jako małą oryginalną przystawkę.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.