środa, 30 marca 2016

Ragoût ze szparagów.

Ragoût ze szparagów jako przystawka, albo jako sos do ryby gotowanej na parze.
Czemu przepis na szparagi w marcu? Bo z powodzeniem są już w sklepach!

To danie z powodzeniem można też podać jako np. sos do białej ryby lub królika.
Składniki:
1 pęczek szparagów (obojętnie, białych czy zielonych)
½ l wody
½ średniej cebuli
2 łyżki masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka zimnego mleka
sól
biały pieprz prosto z młynka

poniedziałek, 28 marca 2016

Trochę inne tiramisu* z dodatkiem ciemnego piwa i chleba pumpernikiel

Tiramisu* z dodatkiem ciemnego piwa i sproszkowanego chleba pumpernikiel


Świątecznie duża podwójna porcja tiramisu z tartą czekoladą.
Składniki:
200 ml mocnego aromatycznego espresso
60 ml włoskiego aromatyzowanego wina Marsala (Crema Mandrola 16%)
100 ml gorzkiego ciemnego piwa
gotowe języczki biszkoptowe

4 żółtka
60 g cukru
½ laski wanilii
300 g mascarpone**
2 płaty żelatyny (7 x  12 cm)
100 ml słodkiej śmietanki 36%
1 - 2 pokruszone kromki czarnego chleba pumpernikiel
ewentualnie w zastępstwie 100 g drobno startej gorzkiej kuwertury (70 - 80% kakao)

piątek, 25 marca 2016

Czekadełko dla gości na pierwszy lub drugi dzień Wielkanocy.

Jeśli dość późno się dowiesz, że masz spodziewać się gości, nie zaszkodzi jest być przygotowanym na taką okazję. Zawsze dobrze robi podanie małej przekąski do powitalnego aperitifu.

Takie małe "hapsiki" podane na wstępie zawsze dobrze wspomagają dobry nastrój za świątecznym stołem.
Grzanki z tuńczykowym majonezem bez żółtka


Składniki:
1 łyżeczka gładkiej (ostrej?) musztardy
½ szklanki mleka
1 – 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1,5 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka gładkiego rzadkiego twarożku
100 g tuńczyka z konserwy w oliwie
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę!

1 szczupła długa bułka paryska
2 - 3 obrane ząbki czosnku
krewetki lub pomidorki koktajlowe do dekoracji

Wykonanie:
w głębokim naczyniu o wysokich ściankach przy pomocy blendera zmiksować mleko
z dodatkiem soku z cytryny, musztardy i przypraw. Jeżeli mikser ma regulowane obroty, nastawić na małą moc. Po 2 – 3 minutach zacząć cienkim strumieniem wlewać oliwę aż do jej wyczerpania.
Tuńczyka dokładnie osączyć z zalewy oliwnej i rozgnieść widelcem na miazgę. Przy pomocy blendera zmiksować z twarożkiem na gładką masę.
Na koniec dla zagęszczenia dodać tuńczyka zmiksowanego z twarożkiem i już dalej nie miksować.
Wymieszać miotełką do ubijania piany z białek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Szczupłą bułkę paryską pokroić w skośne plastry o grubości małego palca.
Ciasno ułożyć na papierze do pieczenia rozpostartego na blasze i krótko zapiec na górnej półce w piekarniku do zrumienienia. Grzeje sama góra. Temperatura 200°C.
Jeszcze gorące posmarować ząbkiem czosnku po przypieczonej stronie.
Po ostudzeniu smarować otrzymanym sosem majonezowym. Na wydaniu udekorować albo obranymi krewetkami albo połówkami koktajlowych pomidorków.


ALBO!
Takim majonezem równie dobrze można np. pokryć dorsza ugotowanego nad parą i na wydaniu udekorować świątecznie.

Dekoracja może być dowolna jednak powinna być świątecznie kolorowa.
Jeszcze raz Zdrowych i Wesołych Świąt:

Tadeusz Gwiaździński

poniedziałek, 14 marca 2016

Majonez bez żółtka? Proszę bardzo!

Wielkanoc tuż tuż. Wielu osobom znowu będzie przykro bo np. albo z zasady nie jadają albo nie tolerują kurzych jaj. Dlatego aby ulżyć ich cierpieniom - przepis na majonez bez żółtek!
A tak skoro jesteśmy przy bardzo rozpowszechnionej bajdzie na temat szkodliwości ich jedzenia.
Tą panikę zawdzięczamy pewnemu rosyjskiemu uczonemu, który zauważył wzrost poziomu cholesterolu we krwi królików, które karmiono kurzymi jajami.
W tym miejscu samo nasuwa się pytanie - od kiedy to króliki w naturze żywią się jajami?
A więc włóżmy to między bajki i spokojnie rozkoszujmy się Wielkanocą.
Komu jednak ten pogląd głęboko wszedł pod skórę, może skorzystać z podanego przepisu.


Majonez bez żółtka
Składniki:
1 łyżeczka gładkiej (najlepiej ostrej) musztardy
½ szklanki mleka
1 – 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1,5 szklanki oliwy z oliwek (lub rzepakowego tłoczonego na zimno)
3 łyżki gładkiego rzadkiego twarożku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę!

czwartek, 10 marca 2016

Gołąbki z młodej kapusty z trochę innym nadzieniem.

Doskonałe gołąbki z młodej kapusty (przepis na ok. 8 - 10 porcji)



Wiosna za pasem. Czas zaplanować dania z nowalijkami, np. z młodą kapustą.
Składniki:
1 główka młodej kapusty o dużych liściach
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
0,5 kg zdrowych białych pieczarek
100 g surowej słoniny
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
0,5 szklanki okrągłego ryżu, takiego jak na risotto
1 kwaśne jabłko
4 cebule
2 kg dojrzałych słodkich pomidorów
nieco cukru, gdyby pomidory były kwaśne
2 łyżki oliwy słonecznikowej
sól
czarny pieprz, świeżo mielony

piątek, 4 marca 2016

Wiosenna zupa szczawiowa ze stokrotką

Wiosenna zupa szczawiowa ze stokrotką i warzywną kluseczką.

Kto lubi może na wydaniu zupę spienić blenderem, co daje dodatkowy przyjemny efekt optyczny.

Składniki:
2 - 3 szklanki przebranych listków młodego szczawiu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól
warzywa jak na rosół, bez cebuli
1 jajo ugotowane na twardo
1 łyżka kwaśnej śmietany
kwiatki stokrotek polnych
ew. polne zioła do dekoracji