poniedziałek, 30 maja 2016

Mini naleśniki na Dzień Dziecka

Mini naleśniki dla dzieci (i dla dorosłych też)



Pojutrze Dzień Dziecka. Wszystkim Maluchom od Mojej Kawiarenki wszystkiego najlepszego!
Składniki: (z podanej ilości powinno wyjść 36 mini naleśniczków)
         2 żółtka
1 szklanka pełnego mleka
4 – 5 łyżek mąki krupczatki
2 białka
2 łyżki oleju mandarynkowego (względnie 1 kropla zapachowego olejku pomarańczowego)
szczypta soli
1 – 2 łyżki oliwy do smażenia
płaska teflonowa patelnia Ø 14 cm, powierzchnia smażenia Ø 11 cm
1 słoik dżemu morelowego
świeże truskawki do dekoracji

niedziela, 29 maja 2016

Plastry wędzonego łososia na sałatce z papai i avocado

Wędzony łosoś na sałatce z owocu papaja i avocado (przepis na 4 osoby)

 
Składniki:
8 płatów niezbyt mocno wędzonego łososia
1 szklanka owocu papaja, pokrojonego w kostkę wielkości małej fasoli
1 szklanka avocado, pokrojonego jw.
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
czarny pieprz prosto z młynka
2 jaja ugotowane na twardo do dekoracji

sobota, 21 maja 2016

Domowy gulasz wołowy bez cebuli i bez smalcu!

Domowy gulasz wołowy w lżejszym wydaniu



Składniki:
1,5 kg mięsa wołowego na gulasz

0,5 kg mięsa wołowego z kością
 0,75 l wywaru z kości wołowych
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka kminku
3 łyżki słodkiej mielonej czerwonej papryki
1 – 2 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól
1 łyżka suszonego majeranku
2 średniej wielkości mączne ziemniaki

wtorek, 17 maja 2016

Risotto z radicchio lub z cykorią. Przepis na 8 - 10 porcji.

Poprawnie ugotowane risotto z dodatkiem gorzkiej włoskiej sałaty lub cykorii, może być ozdobą każdego, nie tylko świątecznego stołu.

We Włoszech wszelkie risotta spełniają głównie rolę przystawki. Dlatego takie danie nie powinno być sycące.
Składniki:
1 spore radicchio trevisano (lub w zastępstwie żółta cykoria*)

Białe trzony liści powinny być faktycznie białe a całość pod naciskiem jednoznacznie jędrna.
Ponieważ w Polsce można napotkać na trudności w nabyciu radicchio trevisano, można je z powodzeniem zastąpić takim samym surowcem innego gatunku.

niedziela, 15 maja 2016

Smażony młody szczupak w zalewie octowo pomidorowej

W dniu 15 maja jak każdego roku, wszystkim Zosiom, Zośkom i Zosieńkom, wszystkiego najlepszego od Mojej Kawiarenki!

A w kulinarnym upominku - smażony szczupak w zalewie octowo pomidorowej.


Składniki:
1 młody szczupak 1 – 1,5 kg
sól
1 – 2 łyżki mąki
2 – 3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
400 ml lekkiego rosołku rybnego, względnie warzywnego
200 ml białego octu winnego 5 – 6 %
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 mały kawałek selera
1 mały kawałek pora
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szczypta cukru pudru
sól

środa, 11 maja 2016

Co z odgrzewanym szpinakiem?

Czy wolno odgrzewać szpinak bez szkody dla zdrowia?



Owszem tak, ale pod warunkiem, że masa zawierająca odgrzewany szpinak zostanie doprowadzona do wrzenia, czyli osiągnie 100°C!
Dlaczego?
Bowiem szpinak zawiera w sobie związek chemiczny o nazwie AZOTAN, (po niemiecku NITRAT) który po ostudzeniu i podczas odgrzewania przemienia się w szkodliwy dla zdrowia AZOTEK! (po niemiecku NITRIT)
Szczególnie niebezpieczne są temperatury sięgające 45°C!
A więc, szpinaku po ostudzeniu można odgrzewać ale nie wolno tylko podgrzewać
Jeżeli tak, to mocno, czyli nawet doprowadzić do zagotowania!
 
Nie zaleca się też jedzenia, takiego gotowanego prosto z lodówki.

Tak czy inaczej. Osobiście staram się unikać wszelkich termicznych obróbek raz ostudzonego szpinaku.

Tadeusz Gwiaździński

sobota, 7 maja 2016

Omlet to nie jest to samo co jajecznica.

Światowa klasyka śniadaniowa - omlet z szynką.
Niestety jest bardzo często mylony z jajecznicą na szynce, albo nawet z naleśnikiem.


Omlet z gotowaną lub konserwową szynką. Do tego celu wędzona nie nadaje się absolutnie.
Wprawdzie jak widać na zdjęciu prawidłowo przyrządzony omlet, bardziej przypomina naleśnik, ale tak właśnie powinien wyglądać. 

Składniki: (na 1 porcję)
1 jajo
1 łyżka śmietanki kremówki 36% (w żadnym wypadku mleka w zastępstwie!)
masło do smażenia
1 - 2 plastry gotowanej szynki (w żadnym wypadku wędzonej!)
sól
czarny pieprz proso z młynka


Podstawowe składniki omletu z szynką.

czwartek, 5 maja 2016

Jaja sadzone. Dwa codziennie nieświadomie popełniane błędy!

Im lepsze śniadanie tym milszy początek dnia.

Przy prawidłowo usmażonych jajach wokół żółtek nie widać śladów surowego białka.
Smażąc jaja sadzone na patelni obowiązkowo należy pamiętać o następujących zasadach.
Po pierwsze! Jaja zawsze wbija się na ciepłą i nigdy nie na gorącą patelnię. Dlaczego? Bo bezpośredni kontakt z wysoką temperaturą spowoduje natychmiastowe ścinanie się białka. U dołu ścięte białko wytworzy warstwę, która zablokuje działanie wysokiej temperatury na żółtko i pozostałą surową część białka u góry. Pod spodem białko usmaży się na twardo a u góry jego część i żółtko pozostaną półsurowe, albo nawet surowe.
Po drugie! Obojętnie, jaja sadzone czy jajecznica. Obie potrawy soli się zawsze pod sam koniec albo nawet już po zdjęciu z patelni ponieważ sól upośledza ścinanie się białka.

wtorek, 3 maja 2016

Małe rybki w kwaśnej zalewie z białą cebulą - po wenecku

Jest to danie typowe dla północnej Italii, podawane jako przekąska przed przystawką. W polskiej wersji można zastosować inne małe rybki, z którymi przeważnie nie wiadomo co począć.



Składniki:
16 sztuk świeżych sardynek, lub sardeli



(względnie w polskiej wersji - małych okoni, płotek lub nawet uklejek*)
4 – 5 łyżek mąki pszennej
oliwa do smażenia – w ilości aby pokryła na 1cm głębokość na patelni

Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
3 białe cebule, średniej wielkości
3 ząbki czosnku
¾ szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka miodu akacjowego
sok świeżo wyciśnięty z 1 - 2 cytryn
1 liść laurowy (w miarę możliwości jeszcze zielony)
1 gałązka świeżego rozmarynu
3 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki rodzynek
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka
4 łyżki oliwy z oliwek, z tzw. pierwszego tłoczenia