środa, 31 sierpnia 2016

Wracasz z urlopu we Włoszech? Co warto przywieźć ze sobą?

Ostatnio coraz więcej rodaków odwiedza północne Włochy. Bibione, Caorle czy Wenecję. Kto nie ma w domu dzieci w wieku szkolnym, szczególnie teraz warto pojechąć nad włoski Adriatyk. Na plaży i w restauracjach nie ma już tłoku a i w sklepach dookoła można kupić dużo ciekawych rzeczy z jesiennej posezonowej wyprzedaży.

Co warto kupić z żywności? Co warto zabrać ze sobą do Polski?

Alici
solone fileciki z sardeli, idealne do pomidorowych sosów jakie podaje się do spaghetti na Sycylii; także jako doskonałe uzupełnienie zakąskowego baru.

We Włoszech te rybki spełniają tą samą rolę co śledzie w Polsce. (foto z książki Alberto Tonizzo)
Aperol
aperitif, który od kilku lat skutecznie konkuruje z Campari. We Włoszech kupisz ten oryginalny bo na rynku europejskim zaczynają się panoszyć podróby.
Doskonały jako smakowe uzupełnienie wytrawnych win musujących, lub dobrze schłodzonych białych. Także idealnie komponuje się z woda sodową.

Doskonały dodatek do niemal każdego aperitif'u.
Białe bakłażany
u nas niemal nieosiągalne, niezastąpione do wszelkich potraw jednogarnkowych z mięsem, rybą, lub bez

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Słodkie drożdżowe bułeczki z dodatkiem twarożku w skadzie ciasta.

Przepis sprawdziłem osobiście i byłem oczarowany wynikiem. Gorąco polecam.


Wyjątkowo tych bułeczek przed pieczeniem nie smaruje się żółtkiem!
Składniki: ½ kg gładkiej mąki pszennej (typ 500 – 700)
40 g świeżych drożdży (komu drożdżowe zawsze wychodzi – 20 g powinno wystarczyć)
nie całe pół szklanki ciepłego mleka
100 g cukru
 skórka z 1 cytryny, świeżo starta
150 g płynnego ciepłego masła
150 g tłustego (min. 20%) gładkiego kremowego twarożku 

(UWAGA! Trzeba na kilka godzin wcześniej wyjąć z lodówki!)
½ płaskiej łyżeczki soli
2 jaja klasy „M”

piątek, 19 sierpnia 2016

Nadziewane kotlety schabowe po węgiersku.

Nadziewane kotlety schabowe



Składniki:
4 kotlety schabowe z kością, ukrojone na grubość 1,5 – 2 cm
1/3 szklanki pokrojonej młodej zielonej cebuli  
1/3 szklanki pokrojonych pieczarek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia
¼ szklanki bulionu warzywnego

niedziela, 14 sierpnia 2016

Przyprawy moja miłość - galka muszkatołowa (2)

Gałka muszkatołowa (2)
Należy do przypraw niemal uniwersalnych. Kojarzy się z aromatem kwiatów 
i pomarańcz. Wspaniale harmonizuje z lawendą.

Tatar z łososia, doprawiony świeżo startą gałką muszkatołową.
Umiejętnie dawkowana nadaje się do niewiarygodnie ogromnej ilości dań. Pod tym względem jest podobna do szafranu, bo odpowiednio zadana, z prostego jedzenia potrafi uczynić wykwintną potrawę. Przedobrzenie zniszczy cały efekt.
Tak czy inaczej umiar jest nieodzowny. Obowiązuje doświadczenie i wyczucie, bowiem nawet odrobina przedawkowana, może zepsuć nawet najwykwintniejszą kompozycję.

Warto spróbować: na dno głębokiego talerza, wetrzeć odrobinę gałki, niezwłocznie zalać gorącym rosołem i natychmiast podawać. Rewelacyjny efekt daje doprawienie nią zupy ogórkowej.

Aby się przekonać, jaka ilość przyprawy odpowiada mi osobiście, doświadczeni kucharze zalecają przeprowadzenie następującego testu.
Do bardzo gorącego bulionu należy dodać szczyptę świeżo startej gałki, i po kilku minutach spróbować smaku. Po chwili ponownie dodać kolejną szczyptę. Na tej drodze bardzo szybko można się przekonać gdzie leży trafna granica.

piątek, 12 sierpnia 2016

Przyprawy moja miłość - gałka muszkatołowa (1)

Gałka muszkatołowa (1)
Choć gałka muszkatołowa z wyglądu do złudzenia kojarzy się z orzechem,
z botanicznego punktu widzenia, do orzecha jest jej tak daleko jak grzesznikowi 
do Nieba.

Z lewej, tarełko i gałka muszkatołowa. Z prawej wysuszona osłona
pestki, zwana kwiatem gałki muszkatołowej - lub "macis".
Na wstępie należy wyjaśnić, że rzeczywistości jest to wysuszona pestka, brzoskwinio podobnego owocu, rosnącego na wiecznie zielonym drzewie.
W języku niemieckim nazywana jest: Muskatnuss (Nuss = orzech) Uważa się, że taka nazwa ma swoje pochodzenie od łacińskiego: „nuces moschatae” – pachnący moschussem; po polsku - orzech pachnący piżmem.