czwartek, 29 września 2016

Strogonoff z tuńczyka dla tych co nie jadają mięsa.

Szybkie eleganckie danie dla unikających jedzenia mięsa.
Tuńczyk z patelni, z włoskim makaronem typu pappardelle i szałwią.



Na wstępie mięso tuńczyka należy smażyć w całości bo inaczej będzie zbyt suche.



Składniki: (na 4 osoby)
2 steki ze świeżego tuńczyka (mniej więcej 5 x 7 cm, ukrojone na grubość męskiego palca)
600 g makaronu pappardelle (włoski makaron szerokie wstążki)
3 łyżki masła
½ łyżeczki suszonej szałwii
kilka łyżek oliwy z oliwek
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
dwa steki ze świeżego tuńczyka (wielkości mniej więcej 5 x 7 cm) ukrojone na grubość męskiego palca, przesmażyć obustronnie "lewa - prawa" po 3 - 4 minuty. 
Solić i pieprzyć dopiero po zdjęciu z patelni!
Makaron ugorować al’dente.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać pół łyżeczki suszonej szałwii i wymieszać.
Na to dać gorący makaron i ponownie wymieszać.
Tuńczyka pokroić w niezbyt cienkie słupki (jak na zdjęciu) i dodać do potrawy.

Podawanie:
na wydaniu szczodrze podlać dobrą oliwą z oliwek, bowiem tuńczyk w czasie smażenia lubi wysychać! Już na talerzach doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.

Tadeusz Gwiaździński

wtorek, 27 września 2016

Pulpety z oberżyny - danie na wskroś uniwersalne!

Oberżyna lub jak kto woli melanzana, w formie panierowanych pulpetów z żółtym serem.

Można jeść i na gorąco i na zimno. Jako przystawkę lub jako danie główne.
Składniki:
2 sztuki świeżej oberżyny (wystarcza na 12 mniejszych lub 10 większych pulpetów)


 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan 
0,5 szklanki miękkiego żółtego sera pokrojonego w kostkę
12 (lub 10) sztuk twardego żółtego sera pokrojonego w 5 cm słupki grubości ołówka
2 jaja
2 łyżki śmietany
sól
czarny pieprz prosto z młynka
tarta bułka
3 szklanki oliwki słonecznikowej do smażenia

niedziela, 25 września 2016

Swojskie kluseczki zapiekane z żółtym serem i cebulą.

Niezależnie od aktualnego stanu domowej kasy czasami ma się chęć na zupełnie zwyczajne danie.

Na zdjęciu u góry, kluseczki zapieczone z samym serem, poniżej z serem i cebulą.
Składniki: na 4 porcje  
30 dag mąki krupczatki
250 ml mleka
1 jajo
3 dag roztopionego masła
sól do smaku
¼ szklanki oliwki słonecznikowej, względnie rzepakowej

½ średniej cebuli pokrojonej w cienką słomkę
½ płaskiej łyżeczki soli
sklarowane masło do smażenia cebuli
10 dag chudego bekonu pokrojonego w cienkie plastry
1,5 szklanki startego żółtego sera

piątek, 23 września 2016

Obiad za "grosik". Kopytka z "mięsnym" sosem!

Czasami przed pierwszym trzeba wykombinować tani obiad.
Zatem danie na czasie bo wrześniowe wyekspediowanie młodego pokolenia do szkoły kosztowało nie mało!


Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka kminku
2 żółtka
1 łyżka kaszy manny
mąka pszenna (tyle ile weźmie ciasto)
sól
3 pomidory średniej wielkości
1 mały ząbek czosnku
parę łyżek oliwy
100 g kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej
siekana zielona pietruszka do posypania na wydaniu

Wykonanie:
ziemniaki ugotować w łupinach dodając na wstępie 1 łyżkę kminku. Odcedzić i obrać z łupin kiedy są jeszcze dobrze ciepłe. Przepuścić przez praskę. Ugotowane ziemniaki równo rozprowadzić na dnie płaskiego rondla. Podzielić nożem na krzyż - na 4 równe części. Wyjąć na chwilę jedną część i  odłożyć na bok. W to miejsce wsypać tyle mąki ile było masy ziemniaczanej. Wbić 2 same żółtka, posolić, doprawić odrobiną pieprzu prosto z młynka. Dodać 1 łyżkę kaszy manny, wcześniej wyjętą część ziemniaków. Szybko zagnieść jednolite i spoiste ciasto. Formować wałki o średnicy mniej więcej 2 - 3 cm. Kroić poprzecznie (lub jak kto woli po skosie) na 2 cm kopytka.
Z kiełbasy ściągnąć skórkę i przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach.
Pomidory pokroić w grubą kostkę. Z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku i oliwy rozgotować na miazgę. Przetrzeć przez gęste sito. Uzyskany sos przelać do osobnego rondelka. Dodać zmieloną kiełbasę i mocno podgrzać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie w/g zasad. Gdy będą gotowe wyjmować z wody łyżką cedzakową i w celu osączenia wykładać na wsiąkliwy papier kuchenny.
Kolejno przełożyć do głębokiego i podgrzanego półmiska, wymieszać z bardzo gorącym sosem i natychmiast podawać.

Podawanie:
podawać posypane świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

środa, 21 września 2016

Kalmary nadziewane, zapiekane pod sosem pomidorowym.

Nadziewane kalmary


Składniki:
6 sztuk tuszek kalmarów
1 szklanka oczyszczonych krewetek
1 jajo
3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 puszka pomidorów bez skórki (400 g netto)
2 – 3 gałązki świeżego tymianku
1 cebulka szalotka
1 spory ząbek czosnku
1 mały strączek czerwonej papryczki chili
olej do smażenia i pieczenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka świeżo pozyskanych wiórek ze skórki limetki
1 łyżka wiórek skórki z pomarańczy jw.

poniedziałek, 19 września 2016

Klops z łopatki wieprzowej z wątróbką drobiową. Najprostsze i tanie danie gdy mają przyjść goście.

Klops z łopatki wieprzowej z drobiową wątróbką


Na zdjęciu wersja wzbogacona kawałkami osobno usmażonej wątróbki.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
250 g (+ 250 g) wątróbki drobiowej
2 duże młode cebule ze szczypiorem
2 surowe jaja
1 zwykła bułka z poprzedniego dnia
250 ml mleka
1 czubata łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
kilka ziarenek zielonego kardamonu
1 anyżek gwiazdkowy
1/2 łyżeczki suszonych nasion włoskiego kopru
gruba sól morska w ilości w/g indywidualnego smaku

200 g solonej słoniny pokrojonej w cienkie plastry
oliwa do smażenia

sobota, 17 września 2016

Nadziewany mostek cielęcy, pieczony z cebulą

Tym razem klasyka polskiej kuchni - pieczony nadziewany mostek cielęcy


Składniki:
1 mostek cielęcy z naciętą kieszenią
3 łyżki sklarowanego masła
8 - 10 cebul szalotek (w/g indywidualnego smaku)
1biała bułka sprzed 2 - 3 dni (jeżeli mostek jest duży - 1,5 bułki)
mleko do namoczenia bułki
2 jaja
100 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
1/5 płaskiej łyżeczki świeżo i drobno startej gałki  muszkatołowej
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki (w/g indywidualnego uznania)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
ok. 0,25 l mocnego bulionu drobiowego

Wykonanie:
na dobre 2 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki i natrzeć solą z zewnątrz i od wewnątrz. Potrzebną ilość bułki namoczyć w mleku.  Cebule obrać z łupin.
Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do 160 stopni. Grzeje góra + dół!
Bułkę dokładnie odcisnąć z mleka i razem z wątróbką przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Dodać 2 żółtka, świeżo startą gałkę muszkatołową, czarny pieprz i sól do smaku.
Wymieszać.
Z białek ze szczyptą soli ubić kremową pianę. Nie ubijać na sztywno
Na krótko przed nadziewaniem mostka ubitą pianę dodać do masy. Kto lubi może na tym etapie dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Powstałym nadzieniem wypełnić kieszeń mostka.
Dokładnie wymieszać łyżką! Nacięcie zaszyć odpowiednio grubą, białą i wyparzoną nitką.

UWAGA! Nie należy nakładać zbyt dużo nadzienia bowiem w czasie pieczenia będzie ono pęcznieć i może dojść do pęknięcia mięsa.

Mostek umieścić w płaskiej brytfannie i na 0,5 cm od dołu podlać gorącym bulionem. Od góry mięso posmarować gorącym sklarowanym masłem. Wstawić do odpowiednio rozgrzanego piekarnika na 1,5 - 2 godziny.
Po upływie 0,5 godziny pieczeń podlać własnym sosem i dookoła poukładać cebule. Od tej chwili piec dalej przez minimum 1 godzinę. W razie potrzeby dłużej, aż do uzyskania wyraźnej miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniać odparowany bulion.
Gdy potrawa będzie gotowa wyjąć z pieca i po przykryciu folią aluminiową odstawić na 10 minut.
Kroić na porcje dopiero po upływie wskazanego czasu.

Podawanie:
podawać z ziemniakami z wody, własnym sosem i upieczonymi cebulami.

Tadeusz Gwiaździński

czwartek, 15 września 2016

Zupa krem z kurek z przepiórczym jajem w koszulce na miękko i plastrem bekonu.

Popisowa zupa dla wymagających gości. Przepis na 4 solidne porcje.


Składniki:
0,75 kg oczyszczonych kurek
2 + 3 łyżki sklarowanego masła
1 l intensywnego bulionu drobiowego (1,2 l jeżeli zrezygnuje się z zastosowania śmietanki)
0,5 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
1 szklanka grzanek z ciemnego żytniego chleba
4 przepiórcze jaja
3 - 4 łyżki octu (6%)
8 bardzo cienkich plastrów słabo uwędzonego bekonu
0,25 szklanki niezbyt drobno pokrojonego szczypioru
sól
czarny pieprz prosto z młynka
ewentualnie dodatkowo 1 mały surowy ziemniak z gatunku mącznych

wtorek, 13 września 2016

Naleśniki z mięsem à la Hortobȧgy. Absolutna klasyka kuchni węgierskiej!!

Doskonała metoda także na zagospodarowanie resztek gulaszu!
W oryginale nadziewa się je w/g indywidualnego smaku. Mięsem wołowym, wieprzowym lub jak w dzisiejszym przepisie - drobiowym.


Składniki na 4 grube lub 6 cienkich naleśników:
4 - 6 naleśników o średnicy 26 cm
2 piersi kurczaka (2 sztuki)
1 cebulka szalotka
1 łyżka mielonej  czerwonej papryki
1,5 szklanki intensywnego bulionu drobiowego
0,3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju rzepakowego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
piersi kurczaka pokroić w kostkę 1 x 1 x 1 cm
Solić na krótko przed smażeniem.
Szalotkę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim pokrojoną szalotkę.

UWAGA: Zastosowanie smalcu zbliży smak potrawy do węgierskiego oryginału.

Na to wrzucić kostki piersi kurczaka i często mieszając usmażyć do miękkości.
Zdjąć z ognia i po 5 minutach dodać paprykę i pół szklanki bulionu.  Postawić na małym ogniu i na krótko doprowadzić do wrzenia. Przecedzić. Starannie zebrać przecedzony sos.
Otrzymaną masę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo zastosować sitko o drobnych oczkach. Jeżeli nadzienie okaże się zbyt suche dodać kilka łyżek Ma powstać gładka masa jak na pasztet. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do sosu zebranego spod smażonego mięsa dodać pozostały bulion. Postawić go na ogniu i gotując odparować o minimum 1/3 wstępnej objętości. Wtedy dodać śmietankę kremówkę i dalej gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopiero pod koniec doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.


Naleśniki smarować pastą mięsną.
Składać w krokiety i układać w żaroodpornej formie wysmarowanej smalcem lub olejem rzepakowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Kto lubi może przed zapiekaniem podlać naleśniki przygotowanym sosem.
Podawanie:
podawać jako gorącą przekąskę, podlewając mocno podgrzanym sosem.

Tadeusz Gwiaździński

niedziela, 11 września 2016

Rolada z pieczonej cielęciny na zimno, podawana z chrzanem.

Pieczona rolada cielęca, mocno czosnkowana.

Podawać jako zakąskę ze świeżo struganymi wiórkami chrzanu. Np. na męskich przyjęciach.
Składniki:
1,2 - 1,3 kg cielęciny gorszego gatunku (bez kości)
tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)
3 ząbki czosnku
sól
czarny pieprz świeżo mielony
1/2 szklanki bulionu drobiowego

piątek, 9 września 2016

Tymbaliki z wędzonym łososiem.

Tymbaliki, to są małe danka, przygotowane w specjalnych tymbalikowych foremkach. Stąd ich nazwa. Charakterystyczny kształt: okrągłe, u dołu węższe i góry szersze.

Duża ilość kopru znajduje się w środku. W jadalnej dekoracji dominuje
zielona pietruszka i marynowany czosnek.
Składniki:
4 plastry wędzonego łososia
2 - 3 łyżki marynowanych kaparów wielkości małego grochu - bo te są najlepsze
0,5 szklanki posiekanego świeżego kopru
2 płaty żelatyny
2 krople Tobasco
0,5 szklanki wywaru z ryby lub bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

środa, 7 września 2016

Filet z pstrąga z sosem musztardowym na gorąco.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym.



Składniki:
2 filety pstrąga (najlepiej potokowego)
1 łyżka masła
biały pieprz świeżo mielony
czerwony mangold, lub młode liście czerwonych buraków
chipsy kartoflane
Sos:
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
1/2 szklanki mocnego bulionu warzywnego
¼ płaskiej łyżeczki mąki kartoflanej

poniedziałek, 5 września 2016

Tatar z podwędzanego pstrąga źródlanego po polsku.

Tatar ze źródlanego pstrąga, zwanego także alpejskim łososiem* po polsku.

Wędzony w zimnym dymie filet z pstrąga źródlanego, zwanego też alpejskim łososiem.
Składniki:
1 filet wędzonego w zimnym dymie alpejskiego łososia*, ok. 300 g
młoda cebulka
oliwa
sól
polski pieprz cytrynowy
polski pieprz ziołowy

sobota, 3 września 2016

Okra gotowana w mleku kokosowym.

Kuchnia azjatycka to kopalnia zdrowych rozmaitości. Dzisiaj - "Curry - okra" gotowana w mleku kokosowym, z ziemniakami, sojowym serkiem tofu.


Na talerzu danie prezentuje się może mało porywająco ale ręczę, że smakuje wybornie.
Składniki:
8 strąków okry o długości po ca. 10 cm

Górnych końcówek strąków okry nie należy ścinać prosto, a „temperować” w szpic jak ołówek.
W ten sposób wartości smakowe pozostaną wewnątrz.

200 g serka tofu (względnie piersi kurczaka)
1/2 płaskiej łyżeczki czerwonej indyjskiej pasty curry
250 ml niesłodzonego mleka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego

piątek, 2 września 2016

Kofeina w kawie i jej faktyczne działanie.

Kofeina. Szkodzi czy pomaga?



Na zdjęciu najwyżej ceniona kawa z gatunku arabica.
Palone ziarna mają  jednakowy kolor.
Kawa a w niej kofeina! Czyni z napoju niebiańską ambrozję, czy wspomaga tajemnicze ciemne moce? Jedni nie mogą bez niej egzystować. Inni znowu unikają jak ognia. Pomaga czy szkodzi w diecie? Czy działa na sex? Czy gwałtownie obniża poziom cukru we krwi i dlatego trzeba ją słodzić?
Jak zwykle przy takiej okazji utarło się wiele przesądów, które uznano za stwierdzone poglądy. 
Gdzie wobec tego leży prawda?