wtorek, 17 stycznia 2017

Babka z bakaliami i alkoholem. Podobno pomaga na kaca?

Babka z bakaliami.
(forma do babek z kominkiem, wysokości 10 cm i Ø 20 cm)
UWAGA! Wykonanie tego deseru wymaga odpowiedniego doświadczenia w kuchni!


Smakowo można zaskoczyć najwybredniejszych gości!
Składniki:
180g miękkiego masła
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
1 cukier waniliowy (1 opakowanie 7 g)
4 żółtka
30ml Kirschwasser (wytrawnego destylatu z czereśni!)

150g cukru
1 szczypta soli
4 białka
150g przesianej mąki pszennej
80g sparzonych orzechów włoskich
80g drobno pokrojonej czekolady

1 łyżeczka roztopionego masła do wysmarowania formy
3 łyżki migdałów w płatkach

Wykonanie:
formę do pieczenia wysmarować masłem. W tym celu najlepiej jest je uprzednio krótko rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Wysypać płatkami migdałów.

Płatki migdałów nie tylko dodają smaku co także są dekoracyjnym elementem.
Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do 160°C
Orzechy sparzyć i pokroić, nie za drobno. Nie siekać.

Z 80g cukru, szczypty soli i 6 białek, ubić pianę na niezbyt gęsty ale spoisty krem!
UWAGA! Białek nie ubijać na sztywno bowiem później masa ciasta będzie jeszcze trzy razy mieszana!

Miękkie masło spienić mikserem dodając pozostały cukier, mąkę kartoflaną, cukier puder, szczyptę soli, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Kolejno po jednym dodawać żółtka.
Gdy powstanie zdecydowanie jednolita masa dodać alkohol. Dobrze wymieszać. 
Delikatnie i stopniowo połączyć z ubitą pianą.

UWAGA! Obie masy muszą mieć jednakową temperaturę, inaczej masło się „zwarzy”!

¼ ilości przesianej mąki wymieszać z orzechami i czekoladą. Resztę mąki wmieszać delikatnie do przygotowanej masy. Na koniec dodać mąkę z bakaliami i jeszcze raz wymieszać.
Umieścić w formie, wyrównać powierzchnię i natychmiast wstawić do piekarnika na dolną szynę. 160°C. Grzeje góra + dół, ewentualnie, środkowa półka i termo obieg 140°C
Piec przez minimum 1 godzinę.

Uwaga! Tą babkę wolno kroić dopiero po wystygnięciu. Inaczej grozo to tym, że będzie się kruszyć i rozpadać!
Deser, pod warunkiem zastosowania Kirschwasser, może być popisowym daniem pani domu.
Smakuje wyjątkowo świetnie!

Tadeusz Gwiaździński

8 komentarzy:

  1. Baba jest rewelacyjna tylko proszę napisz mi jakim innym alkoholem mogę zastąpić Kuschwasser?nie znajdę tego nigdzie. Ostatnio oszalałam na punkcie bab i chętnie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest kwestia indywidualnego smaku. Jeżeli np. lubisz rum, możesz go dodać w zamian.

      Usuń
    2. Może wiśniówkę bardziej przypomina mi czereśniowy destylat albo śliwowicę, pomyślę :-) Dzięki :-)

      Usuń
    3. Oj oj oj! Śliwowica w żadnym wypadku nie wchodzi w rachubę, bo tutaj idzie o dodanie zapachu do ciasta. Natomiast śliwowica wokół siebie roztacza raczej smrodek a nie powabny aromat!

      Usuń
  2. Gdzie jest pomyłka w białkach w składnikach czy w wykonaniu,czy nie dodaje się spulchniacza?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tadeuszu, w którym momencie dodajemy alkohol, "nie widzę" w przepisie:) A w wersji dla dzieci może kompot, syrop, czy konfitura wiśniowa, podpowiesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na chwilę przed dodaniem piany.
      Przepis uzupełniłem o tą ważną uwagę :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.