czwartek, 12 stycznia 2017

Pasta z wędzonej makreli i kukurydzy.

Coś dla chorych na serce albo na studencką kieszeń.

Pasta do chleba z wędzonej makreli i kukurydzy.



Składniki:
100 g wędzonej makreli, bez skóry i bez ości
70 g kukurydzy konserwowej
3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula szalotka
½ małego ząbka czosnku
2 krople Tobasco
sól
czarny pieprz

Wykonanie:
filet z makreli pokroić możliwie drobno.
Kukurydzę posiekać.
Drobniusieńko pokroić szalotkę i czosnek.
Wszystko razem wymieszać z3 łyżkami oliwy. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać Tobasco i dokładnie wymieszać. Pod przykryciem wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie w razie potrzeby doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Podawanie:
gotową pastą smarować czarny razowy chleb lub grzanki z białej bułki i podawać jako przekąskę przed przystawką. Akompaniament do lampki wina albo szklaneczki piwa.
Kto lubi może na wydaniu posypać siekanym drobnym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.
Masło do chleba jest w tym wypadku raczej zbyteczne bowiem makrela sama w sobie jest dość tłusta. 

Tadeusz Gwiaździński 

2 komentarze:

  1. Ale czy mozna zjesc te paste z kukurydza bedac na diecie redukcyjnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się składa, że nie jestem ekspertem od diet. Dlatego przykro mi ale nie potrafię udzielić odpowiedzi na to pytanie.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.