wtorek, 10 stycznia 2017

Puszysta baba cytrynowa o kwaskowym smaku.

Kwaskowa i autentycznie puszysta baba cytrynowa. Doskonałe urozmaicenie świątecznego stołu.



Składniki:
5 żółtek
10 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag mączki kartoflanej (względnie kukurydzianej)
5 dag gładkiej mąki pszennej
sok z 1 cytryny
otarta skórka z ½ cytryny
5 białek
10 dag cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C
Żółtka z cukrem i szczyptą soli ubić na białą masę. Dodać sok z 1 cytryny, otartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Stale mieszając drewnianą łyżką, po łyżce, stopniowo dodawać obie wymieszane ze sobą mąki.
Kolejno z białek z cukrem i szczyptą soli, szybko ubić kremową pianę. Ostrożnie i porcjami dodać do masy żółtkowej.
Natychmiast wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy.

Niezwłocznie wstawić do piekarnika na dolną szynę.
Czas pieczenie - ok. 1 godzina. Grzeje góra + dół!
Po wyłączeniu piekarnika, przez 10 minut trzymać w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wytrząsać z formy, kiedy wypiek jest jeszcze gorący!

Kroić dopiero po zupełnym wystudzeniu!

Właśnie dodanie mączki kartoflanej czyni wypiek autentycznie lekkim.

Tadeusz Gwiaździński

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Wzajemnie wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  2. Mąki pszennej 5 dag? czy nie ma pomyłki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie jest pomyłka bowiem do suchej masy dochodzi mączka kartoflana, która jest wystarczającym uzupełnieniem!

      Usuń
  3. Tadeuszu, czy opiszesz jak powinna wyglądać kremowa pianka z białek? To sztywna, po odwróceniu nie wypada z miski, sztywna tak że można kroić nożem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten numer z odwracaniem miski z ubitą pianą dnem do góry akurat do masy ubitej na kremowo absolutnie się nie nadaje. W takich wypiekach ja tu opisywany piana ma spełniać rolę spulchniającą. To znaczy, że pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku maleńkie banieczki powietrza znacznie powiększają swoją objętość. Masowy charakter tego zjawiska powoduje wypychanie ciasta ku górze. A to dlatego, że inne kierunki wzrastania ogranicza forma.
      Liczne przepisy pisane przez pseudo fachowców zalecają ubijanie piany na sztywno. Bzdura!
      Tu łatwo dochodzi do tzw. "parzebicia". Piana się kruszy i traci swoje oczekiwane własności. Wtedy wiele pań domu zachodzi w głowę czemu z pieca wyszedł zakalec.

      Pianę ubitą na kremowo poznaje się po tym, że nie jest zbyt gęsta a po krótkim wyjęciu z miski na miotełkach miksera zatrzymują się wyraźne "sople", z których już nic nie powinno kapać. Taka piana nabrana na palec powinna być miękka i utrzymać swój kształt.
      Dlatego idealną pomocą jest dodanie cukru do ubijanej piany, bo to działa stabilizująco.
      I jeszcze jedno bardzo ważne.
      Do wszystkich potraw, które po dodaniu piany będą wydatnie nadal mieszane, powinno się ją ubijać nawet tylko na luźny krem!

      Usuń
  4. Dziękuję serdecznie za dokładne wyjaśnienie tematu:) Sople powinny trzymać kształt, tak że po podniesieniu miotełki miksera do góry masa z białek na szczycie nie opada, tzn, nie tworzy się taki jakby haczyk, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być tak jak napisałaś. Sam bym lepiej tego nie ujął :-)

      Usuń
  5. Dziękuję:) Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy, znasz procesy fizyczno-chemiczne, powody dla których należny tak postępować a nie inaczej, tłumacząc je w rozsądny naukowy sposób, dziękuję. U mnie piana po dodaniu cukru była tak sztywna, ze nie mogłam jej połączyć z masą, a tu za długo ubijałam. Testuje babki do świat, moim drugim typem jest babka z bakaliami i alkoholem, tylko gdzie ja dostanę destylat z wisni;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Austrii lub w Niemczech w każdym większym sklepie spożywczym. W Polsce powinnaś pytać w butikach z alkoholami. Takie punkty bywają przy dużych supermarketach albo w centrach handlowych.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.